Dagens PS

Största hotet mot börsen

börsen
Deutsche Banks undersökning listar investerares största orosmoln just nu. (Foto: Pexels)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 01 juni 2021Publicerad: 01 juni 2021

Faran med pandemin är inte över. De på börsen gör klokt i att fortfarande vara observanta på ny information om virusspridningar. Det gör i alla fall världens största investerare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En muterad variant av Covid-19 som inte vaccinen biter anses fortfarande vara ett hot mot finansmarknadens stabilitet. Men det finns en sak som förstör nattsömnen ännu mer för de största investerarna. Och det är inflationshotet, enligt en färsk mätning av Deutsche Bank.

Centralbanker

Att inflationen intar förstaplatsen är inte överraskande. De senaste inflationssiffrorna som kommit in har överraskat på uppsidan i nästan alla länder. Även i Sverige. Nästan två av tre investerare rankar stigande inflation som största hotet.

Trots att centralbankscheferna världen över tonar ned inflationshotet är inte investerarna övertygade. Det har medfört att risken bedömts ha ökat att centralbankerna skall reducera stimulanserna i förtid.

Indragna stimulanser och/eller höjd ränta har seglat upp som det tredje största hotet mot börsen och utgör den största procentuella förändringen i undersökningen jämfört med förra månaden.

Betalar bäst

Däremot verkar inte stökigheterna i Belarus påverkat investerarnas syn på de geopolitiska hoten. Den risken bedöms ha sjunkit.

Man kan alltid ifrågasätta investerares kunskaper inom exempelvis virologi eller politik. Men de stora investerarna har råd att betala för de bästa råden och analyserna. Därför är Deutsche Banks resultat värt att ta på allvar.

Det finns hur som helst en massa orosmoln att bekymra sig för, om man nu har den läggningen.

ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]