Dagens PS

Storbritanniens ekonomi "bättre än siffrorna"

Storbritanniens ekonomi
Storbritanniens ekonomi är inte så dålig som den verkar, enligt flera experter. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 23 feb. 2023Publicerad: 23 feb. 2023

BNP backade i december – men företag som klarar sig bättre än vad BNP-siffror och officiella prognoser antyder. Det är det egentliga läget för Storbritanniens ekonomi, enligt flera ekonomer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidigare i februari kom siffror som visar att Storbritanniens BNP sjönk med 0,5 procent under december.

Det ger ingen riktig bild av läget, säger Schroders fondförvaltare Andy Brough till CNBC.

Brough anser att de brittiska företagen har större motståndskraft och möjligheter än vad BNP-siffrorna indikerar och att de inte är lika pessimistiska som de officiella prognoserna antyder.

“Spenderar fortfarande”

“Konsumenten spenderar fortfarande ute. Varje nummer är en överraskning för marknaden, eller hur? Jag går upp och ner på gatorna eller cyklar till jobbet, det finns fortfarande massor av människor där ute, och folk köper fortfarande hus, köper fortfarande bilar, de shoppar fortfarande”, sade han onsdag till CNBC:s “Squawk Box Europe” på onsdag.

“Det finns sju underverk i världen, och världens åttonde underverk är hur BNP beräknas”, tillade han med en viss brittisk sarkasm.

Han får eldunderstöd av Kallum Pickering, senior ekonom hos Berenberg, som menar att även om de verkliga företagsinvesteringarna fjärde kvartalet 2022 bara var bråkdelar högre än innan brexit-omröstningen, så ser de senaste trenderna hoppfulla ut.

ANNONS

Senaste nytt

Ökade 10 procent

“Om än från en låg bas efter den pandemirelaterade nedgången, ökade de verkliga företagsinvesteringarna med cirka 10 procent under 2022 – med en ökning med 4,8 procent bara under fjärde kvartalet”, sa Pickering.

ANNONS

“Det är fortfarande en öppen fråga om momentum kan förbli starkt under de kommande kvartalen när företag står sig mot motvinden av stramare finansiella villkor och skyhöga energikostnader, men företagen har både behov och medel för att ytterligare öka investeringarna”, är ekonomens analys.

Fem tuffa kvartal?

Bank of England räknar med att den brittiska ekonomin har gått in i en ytlig lågkonjunktur under första kvartalet 2023 och att den kommer att pågå i fem kvartal, eftersom energipriserna förblir höga och stigande marknadsräntor begränsar utgifterna.

Pickering tror i stället på bättre tider, delvis med blicken i backspegeln.

”Det är normalt att politiken går snett då och då och att ekonomin blir lidande som ett resultat. Före Storbritanniens senaste vacklande hände detta senast på 1970-talet, men när saker och ting började komma tillbaka på rätt spår i början av 1980-talet förbättrades den ekonomiska utvecklingen snabbt”, säger han.

Snabb tillväxt

Berenberg ser att med företagsinvesteringar, som står för cirka 10 procent av Storbritanniens BNP, kan en återgång till tillväxten före brexit-omröstningen – cirka 5,5 procent per år – komma redan de närmaste åren.

“Är det genomförbart? Ett tag, ja. Med ihållande brist på arbetskraft och en mängd globala utbudsfriktioner, behöver brittiska företag verkligen utöka den inhemska kapaciteten för att möta den växande efterfrågan, säger Pickering.

“En period av mer fast politik under de kommande åren kan ge en lämplig bakgrund för dem att göra det.”

ANNONS

Läs även: ”Tråkigt” ledordet när brittiska aktier slår rekord

Läs även: Jobba vid brittiska hovet? Så mycket tjänar du  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]