Dagens PS

Därför kan du vara fullinvesterad på börsen

ECB
Enligt ECB:s chefsekonom har inflationstrycket börjat lätta i eurozonen men räntehöjningarna kommer inte avslutas än. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 09 juni 2021Publicerad: 09 juni 2021

Ingenting verkar stoppa stimulanser från världens största centralbanker – börsernas viktigaste stimulantia. Även om det hörts lite oro i leden, efter den senaste tidens inflationssiffror, så trummar centralbankerna på och vräker ut pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I förra veckan passerades ännu en ny milstolpe då balansräkningarna för de fem största centralbankerna uppgick till mer än enorma 25 biljoner dollar (i runda slängar 200 000 miljarder kronor).

USA, Europa och Japan

Det är den amerikanska analysfirman Lohman Econometrics som ställt samman siffrorna för centralbankerna i USA, Europa, Japan, Storbritannien och Schweiz. Som synes av diagrammet nedan är det USA, Europa och Japan som tillsammans svarar för över hela 90 procent av undersökta stimulanser.

Amerikanska centralbanken (FED) har sagt att de inte har planer på att sänka stimulanser förrän vissa mål är uppnådda, vilket de är långt ifrån att vara. Effekterna av detta är något som Deutsche Bank varnar om.

Bra för börsen

Lutningen på kurvan är inte lika hög som under våren 2020, i början av pandemin, men brantare än under alla andra perioder tidigare. Det är centralbanken i Europa (ECB) som just nu står för den största ökningen.

För börsen är det goda nyheter här och nu. Aktiemarknadens korrelation med centralbankernas balansräkningar är i det närmaste 100 procent.

Läs mer från Investerardygnet >>

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]