Nu skenar de långa marknadsräntorna i Europa – även i Sverige – och jämförelsesajten Compricers sparekonom Christina Sahlberg varnar för dyrare bolån.
Sparekonom varnar: "Höjda räntor, helt klart"


Mest läst i kategorin
“Om de fortsätter stiga kommer vi att få se höjda långa boräntor, helt klart”, säger Sahlberg till TT.
Att marknadsräntorna rusar är dåliga nyheter för alla som övervägt att teckna bundet bolån.
Bakom utvecklingen ligger den tyska finanspolitiska u-svängen om landets så kallade skuldbroms som syftar till att få fram nya jätteinvesteringar i försvar och infrastruktur.
Läs mer: Tyskland rekordinvesterar – skuldbromsen slopas Dagens PS
“Ganska omedelbar effekt”
SEB-strategen Amanda Sundström delar Christina Sahlberg bild om dyrare bolån.
“Det blir en ganska omedelbar sådan effekt. Om du får högre upplåningskostnader så speglas det också i högre boräntor”, säger Sundström till TT men tillägger att det kan vända nedåt snabbt.
Men det är inte bara hushåll som drabbas av räntechocken, den slår även hårt mot företag och stater med obalanser och höga skuldnivåer.
Räntorna på en tioårig svensk statsobligation har efter Tysklands besked om slopad skuldbroms lyfte från 2,35 procent i tisdags eftermiddag till omkring 2,65 procent på torsdagseftermiddagen.
Senaste nytt
Spiller över på boräntorna
“Detta räntelyft på 0,30 procentenheter brukar förr eller senare fortplanta sig på kreditmarknaden – bland annat när det gäller de obligationer som banker använder för att finansiera bundna bolåneräntor”, skriver TT.
Sedan varierar det enligt Christina Sahlberg när och hur mycket de bundna boräntorna stiger.
“De bundna boräntorna ändras inte lika ofta som de rörliga”, säger hon.
De bundna boräntorna har tidigare under vintern gått upp på grund av högre marknadsräntor. Ny lyfter marknadsräntorna vid sidan av den starka kronförstärkningen.
Nu spår experterna räntehöjningar
En starkare svensk växelkurs minskar risken för att den globala inflation ska sprida sig till Sverige via importpriser.
Det ska också sägas att rörliga bolåneräntor med tre månaders bindningstid inte påverkas på samma sätt av de högre långa marknadsräntorna. Där är det Riksbankens styrränta som i stället sätter avtryck.
Bedömare tror nu att dörren definitivt är stängd för ytterligare räntesänkningar från Riksbanken och menar att det snarare är upplagt på nytt för räntehöjningar.
Bakgrunden är den överraskande höga inflationen i Sverige både i januari och februari.
Läs mer: Kallduschen: “Inga fler räntesänkningar i vår” Dagens PS
Läs även: Nordea: Dags att flagga för räntehöjningar Dagens PS
Läs vidare: Kallduschen: Riksbanken kan behöva höja räntan igen Realtid
ANNONS

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.