Dagens PS

Spår tuffare byggtider: "En hel del turbulens"

Industrifakta är pessimistiska om den svenska byggmarknaden efter 2020. (Foto: TT)
Industrifakta är pessimistiska om den svenska byggmarknaden efter 2020. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 03 apr. 2018Publicerad: 03 apr. 2018

Industrifakta är pessimistiska om den svenska byggmarknaden efter 2020. Sverige kan då ha en svagare BNP-tillväxt per capita samtidigt som sysselsättningstillväxten är marginell och reporäntan ligger flera gånger högre än dagens krisnivå.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Tillsammans kan detta skapa en hel del turbulens på husbyggnadsmarknaden kring 2020 och de efterföljande två åren”, uppger Industrifakta i ett pressmeddelande.

Organisationen menar att det inte bara handlar om det svenska bostadsbyggandet utan också om kontors- och lokalmarknaden.

“Det handlar dock inte bara om bostadsbyggandet, som kan drabbas av stigande räntekostnader och risken för fortsatt sjunkande bostadspriser. När tillväxten bromsar in runt 2020 och investeringsbehovet minskar kan efterfrågan på kontors- och handelslokaler dämpas. Hushållens konsumtionsutrymme pressas av stigande ränteutgifter och med osäkrare arbetsmarknadsutsikter kan även hushållens investeringsvilja sjunka”, uppger organisationen.

E-handelns tillväxt ses också som en faktor som kan innebära att behovet av traditionella detaljhandelslokaler minskar.

“Det finns således risk för att även den kommersiella fastighetsmarknaden drabbas av det försämrade läget. Ljuspunkterna i sammanhanget är de offentliga investeringarna”, uppger organisationen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]