Dagens PS

Skuldkris drar ner Frankrike – till Greklands nivå

Frankrike och Grekland
Frankrikes skuldkris har dragit ner landets långa ränta till Greklands nivå. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 28 nov. 2024Publicerad: 28 nov. 2024

Hade du hellre lånat ut pengar till Frankrike eller Grekland om du fick lika mycket ränta oavsett? Det är nämligen precis så det är i dag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det går inte bra för Frankrike. Statsskulden växer, tillväxten går trögt och det är stökigt i politiken. Nu kommer nästa dråpslag för fransmännen.

Frankrikes skuldkris är djup. Så djup att förtroendet för landets ekonomi är att likställa med den Grekiska, i alla fall med vissa mått mätt.

När man lånar ut pengar till någon så får man mer ränta om låntagaren anses riskabel. Frankrike har gått från toppen och Grekland har lämnat botten, och nu möts de bådas kreditvärdighet någonstans på mitten.

Frankrike lika osäker låntagare som Grekland

Den franska obligationsmarknaden har backat, och du i får i dag lika lite ränta tillbaka när du lånar ut dina pengar till Frankrike som när du lånar ut dina pengar till Grekland. Båda ländernas 10-åriga statsobligation ger en ränta på 3,03 procent, rapporterar Bloomberg.

Det är en påminnelse om att landet – en gång betraktat som en av eurozonens säkraste låntagare – nu ses med samma osäkerhet som Grekland, som en gång stod i centrum för Europas skuldkris.

Frankrikes kris

Bakom denna utveckling ligger flera faktorer. Den politiska instabiliteten bidrar till osäkerheten.

Högerextrema Nationell Samling hotar med en misstroendeförklaring om deras krav på att minska pensionsutgifter och sänka skatter på el inte möts. Även om finansminister Antoine Armand lovat kompromisser, kvarstår en markant osäkerhet kring landets framtida ekonomiska politik.

ANNONS

Internationella investerare, som äger mer än hälften av Frankrikes statsskuld, börjar redan dra sig undan till förmån för stabilare alternativ.

Greklands vår

Samtidigt har Grekland genomgått strukturella reformer och återfått förtroendet hos investerare. På toppen av Greklands skuldkris 2012 låg landets 10-årsräntor långt högre än dagens nivåer.

Frankrikes ovilja att genomföra liknande reformer under eurokrisen gör att landet nu betalar priset. Med S&P:s uppdatering av kreditbetyget väntande och investerare som vänder blicken bort från Europa, kan Frankrikes ekonomiska situation bli ännu mer pressad.

Gårdagens krisländer ser starkast tillväxt i Europa

Under det senaste decenniet har gårdagens krisländer blivit Europas snabbast växande ekonomier. De här länderna har gått från att ha varit mer eller mindre bankrutta till att ha den starkaste tillväxten i regionen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]