Ett skuldproblem på 123 miljarder euro. Utan någon enkel lösning. Samtidigt som energikrisen och lågkonjunkturen breder ut sig. Välkommen till Italien.
Skuldberget i Italien på 123 miljarder euro
Mest läst i kategorin
Medan en stor del av Europa krymper sina statsstödda lån från pandemin sitter italienska företag fortfarande på höga berg av sådana, rapporterar Bloomberg.
Det läget gör att regeringen nu får än svårare att hjälpa dem klara den senaste tidens energikostnader och en lågkonjunktur som breder ut sig.
Största skulden
Italienska företag har nu en rekordhög nivå på statstödda krediter från pandemiåren.
Per 30 juni handlar det om 123,2 miljarder euro, enligt en rapport från europeiska bankmyndigheten.
Trots att Italien inte är i närheten av att vara euroområdets största ekonomi har man den största statsgaranterade skulden hatt hantera.
Det gör att landets nya regering får stora problem när den ska försöka stödja företag som nu istället brottas med högre kostnader, framförallt på energisidan.
Senaste nytt
Får vänta tre år
Regeringen genomför ett stödpaket som gör att företag kan sprida sina energiräkningar över två år och garanterar gas- och elleverantörer betalning för 90 procent av de räkningar det gäller.
Nu riskerar man att ska hårt skuldsatta företagsstrukturer som på sikt blir ohållbara, framförallt i en annalkande lågkonjunktur.
“Vi är på mycket tunn is”, varnar Stefano Caselli, dekanus hos SDA Bocconi School of Management i Milano.
“Om systemet går in i en lågkonjunktur och spänningarna på energipriserna förblir höga kommer företagens skulder att bli ett problem”, tillägger han.
Klarar inte betalningar
De statsgaranterade pandemilånen beviljades 2020 eftersom coronaviruset medförde plötsliga och omfattande störningar för företag över hela världen och företag behövde omgående billiga likviditetskällor.
Men nu, i en tid av högre räntor och avtagande tillväxt, upplever många italienska företag att lånen är svåra att ersätta eller betala tillbaka.
Vissa misslyckas till och med att uppfylla villkoren för sina lån.
Gav nya skulder
“När man ser tillbaka på vad som gjordes under coronaåren, missade de att gå in för en kapitaliseringsväg för företagen istället för att ge dem nya skulder”, säger Stefano Caselli.
“Problemet med italienska företagsskulder är bristen på eget kapital i balansräkningarna.”
Internationella valutafonden förutspår att den italienska ekonomin kommer att krympa med 0,2 procent under 2023.
“Ett spänt läge”
“Vi befinner oss i ett spänt läge, räntorna ökar och vi är på väg in i en period där pressen på företag kommer att växa och där finansieringen bli allt mer central”, säger Carlo Massini hos Hogan Lovells i Milano.
“För närvarande är det inget omedelbart larm när det gäller återbetalningar. Men Italien måste så småningom konfrontera problemet.”
Läs även: Fyra skäl att unna dig en vinresa till Italien
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.