I ett skifte vill Tyskland nu förbjuda rysk olja. Landet stödjer EU:s omedelbara förbud mot oljan, som kan gå igenom inom några dagar.
Skifte: Tyskland vill förbjuda rysk olja inom kort
Mest läst i kategorin
Efter nya samtal mellan EU-kommissionen och EU:s medlemsländer i helgen stod det klart att det lutar mot ett importstopp av rysk olja vid årsslutet, som Dagens PS berättade om.
Tyskland vill förbjuda rysk olja
När EU:s energiministrar träffades i Bryssel under måndagen gick Tyskland, som är den största importören av rysk energi, i täten – och ändrade därmed helt kurs – när det gäller att omedelbart förbjuda rysk olja inom EU, skriver Reuters.
Hittills har Rysslands energiexport varit undantagen de internationella sanktionerna över kriget i Ukraina och hundratals miljoner euro pumpas in till Moskva varje dag, och finansierar därmed kriget i Ukraina, enligt kritik från Kiev.
Tyskland har tidigare sagt att man behöver månader för fasa ut rysk råolja och därmed minska den ekonomiska effekten på hemmaplan. Nu verkar det som att Tyskland lyckats minska den tidsramen.
“Vi har lyckats nå en situation där Tyskland kan bära ett oljeembargo”, sa Tysklands ekonomiminister Robert Habeck på måndagen.
Samtidigt lade han till “att det inte blir utan konsekvenser”.
Tysklands finansminister Christian Lindner fyllde i vad de konsekvenserna kan innebära: “Det kan inte uteslutas att bränslepriserna kan stiga”, sa han.
Beroende av rysk gas
Medan diskussionerna rör rysk kol och olja är EU och Tyskland fortfarande beroende av rysk gas som inte lär plockas bort i nuläget. Moskva har krävt att EU-länderna betalar för gasen i rubel, vilket EU avvisar. Förra veckan stängde Moskva av leveranserna till Polen och Bulgarien och EU:s ministrar diskuterade ett gemensamt svar på måndagen.
Läs även: ”Chock” hotar Europas energimarknad
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.