Dagens PS

Sist på bollen: Sverige söker pengar ur EU:s återhämtningsfond

EU:s återhämtningsfond
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch (KD). (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 sep. 2024Publicerad: 17 sep. 2024

Som sista land söker nu Sverige pengar ur EU:s återhämtningsfond, meddelar finansminister Elisabeth Svantesson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige lade under pandemin 2021 in 150 miljarder kronor i EU:s återhämtningsfond. Alla andra EU-länder har sökt pengar därifrån, men ännu inte Sverige.

Nu är det dags. Som sista EU-land ansöker om 40 miljarder ur EU:s återhämtningsfond, vilket finansminister Elisabeth Svantesson (M) berättade om i finansutskottet på tisdagen, enligt TT Nyhetsbyrån. Ansökan ska lämnas in på torsdag.

Vissa krav finns för att få del av pengarna, bland annat måste 37 procent användas för klimatomställning. Att reduktionsplikten sänkts från 30 procent (till först 6 procent och nu 10 procent) ledde till att den gamla ansökan behövde uppdateras.

”Vi är överens med EU-kommissionen om att reduktionsplikten var rätt att ta bort på grund av att det blev väldigt mycket dyrare för människor. Fonden handlar ju om att stötta efter pandemins sociala och ekonomiska konsekvenser”, säger Elisabeth Svantesson till TT.

Regeringen adderar istället den lagstiftning som är på gång för att snabba på miljöprövningar och miljötillstånd i ansökan, samt professionsprogrammet som är en satsning på lärare och rektorer som träder i kraft nästa år.

”Vi uppfyller alla delar med detta och är överens med kommissionen om att detta är två bra åtgärder att addera. Vi hoppas att vi ska börja få pengar under nästa år”, säger Elisabeth Svantesson.

Läs även: Pengarna i återhämtningsfonden kan förloras (Dagens PS)

Läs även: EU-stöd på tio miljarder försvinner med M-KD-SD:s budget (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]