Dagens PS

SHB: Sverige står starkt i regeringskrisen

svenska företag
"Vår tolkning av det är att företagen inte riktigt hinner med att anställa i samma takt som efterfrågan ökar", skriver Handelsbankens makroekonom Anders Bergvall i veckobrevet. (Foto: SHB)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 juni 2021Publicerad: 29 juni 2021

Handelsbanken, SHB, bedömer att Sverige står starkt i regeringskrisen. Effekterna av den på ekonomin blir bara “marginella” i år.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I senaste veckobrevet, Makrosvepet, bedömer Handelsbankens makroekonom Anders Bergvall att den pågående regeringskrisen bara får “marginella effekter” på ekonomin i år – Sverige står starkt, anser han.

Att kronan försvagats mot euron och dollarn har egentligen inget med turbulensen i svensk politik att göra – krontappet “beror främst på minskad global riskaptit”, enligt Handelsbankens expert.

ANNONS

Handlingsförlamad regering oroar föga

“Sverige har starka offentliga finanser och det finns en samsyn i svensk politik kring den övergripande inriktningen på finanspolitiken. Risken för en dramatisk omläggning av politiken är därför låg oavsett regering”, skriver han i Makrosvepet och slår fast att återhämtningen i svensk ekonomi är på gång och fortsätter.

Han bedömer även risken som liten för ökad osäkerhet bland hushåll och företag, vilket skulle kunna dämpa återhämtningen.

“Risken för en handlingsförlamad övergångsregering ska inte heller överdrivas”, fortsätter Anders Bergvall, som dock tror att effekterna av regeringskrisen kan bli större nästa år – under valåret 2022 – då regeringen väntas lägga fram en expansiv återhämtningsbudget.

Enligt SHB:s prognos blir återhämtningsbudgeten för 2022, nästa år alltså, 70 miljarder kronor, men regeringskrisen kan påverka såväl budgetens storlek som innehåll då, heter det.

Handelsbanken ser två scenarier:

1. Att en ny regering är på plats i höst och att det medför en expansiv budget, vilket bedöms som mest sannolikt.

ANNONS

2. Försöken att få till stånd en regering blir utdragen och en övergångsregering presenterar då en mer försiktig budget som innehåller endast de mest nödvändiga besluten. Därmed blir finanspolitiken mer restriktiv.

Läs även: Experter: Riksbanken håller fast vid nollränta »

Läs vidare: Statsvetarprofessor: “Filureri” när Stefan Löfven avgår »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring
Just in Case

Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som gör stor nytta till små priser. Trygga din familjs framtid.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]