Ukraina firar i dag den 24 augusti sin självständighet. Samtidigt är det i dag sex månader sedan Ryssland invaderade landet.
Sex månader av krig i Ukraina – som firar sin självständighet
Mest läst i kategorin
Ryssland hoppades på en snabb seger, vilket också en stor majoritet av världens militära experter förutspådde i början av invasionen. Men Ukraina stod upp, och Vladimir Putins hopp om att få bort den västvänlige ukrainske ledaren Volodomyr Zelenskyj med en “särskild militär operation” grusades – redan efter en månad fick den ryska armén dra sig tillbaka från stora delar av landet, däribland huvudstaden Kiev.
Sedan dess har kriget fortsatt i östra och södra Ukraina, men under sommaren har frontlinjerna inte rört på sig särskilt mycket. Ryska attacker har slagits tillbaka, och inte heller Ukraina har nått några större framgångar med sina motoffensiver.
Få analytiker luftar längre idéer om att Ryssland ska få till ett snabbt genombrott – frågeställningen är nu oftare ifall kriget hamnat i ett dödläge eller om Ukraina kommer att lyckas återta sina förlorade områden. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är segerviss i sitt tal på den ukrainska självständighetsdagen, 31 år efter att landet brutit sig loss från Sovjetunionen.
“En ny nation som dök upp den 24 februari klockan 04.00. Inte född, men återfödd. En nation som inte grät, inte skrek, inte blev rädd. Sprang inte iväg. Gav inte upp. Glömde inte.”
“Vad är slutet på kriget för oss? Vi brukade säga: fred. Nu säger vi: seger.”
“Vi kommer inte att söka samförstånd med terroristerna. Och vi sätter oss inte vid förhandlingsbordet av rädsla, med en pistol riktad mot huvudet. För oss är det mest fruktansvärda järnet inte missiler, flygplan och stridsvagnar, utan bojor”, säger Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj om Ukrainas självständighet.
Läs även: Zelenskyj: Krim tillhör Ukraina och vi ger inte upp
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.