SEB spår att en “mild recession” stundar för Sverige. Åtminstone sett ur ett historiskt perspektiv, enligt bankens konjunkturrapport.
SEB räknar med mild svensk recession
Mest läst i kategorin
“Hushållen har fortfarande sparbuffertar efter pandemin. Arbetsmarknaden har hittills visat stor motståndskraft och uppgången i arbetslöshet väntas bli relativt begränsad. Underliggande obalanser är inte alls lika stora som vid den globala finanskrisen, vilket gör att en djup och utdragen balansräkningsrecession med behov av skuldneddragning hos hushåll och företag undviks. En positiv faktor är också att vi nu ser lättnader när det gäller störningar i globala leveranskedjor”, skriver banken.
Samtidigt ser de ekonomiska utsikterna sämre ut på bred front med en högre inflation och snabba räntehöjningar, konstaterar SEB och förklarar i sin nordic outlook att BNP-prognoserna justeras ned kraftigt för framför allt 2023.
Tillväxten i de utvecklade ekonomierna (OECD-länderna) väntas stanna vid 0,9 procent, ned från 2,3 procent i prognosen i maj.
“Svensk BNP-tillväxt stannar på 0,0 procent nästa år. Riksbanken höjer ändå takten i inflationsbekämpningen och styrräntan toppar på 2,25 procent redan i början av 2023. Hushållen pressas av fallande realinkomster, stigande priser och fördubblade räntekostnader och bostadspriserna faller med 15-20 procent”, lyder bankens prognos, framgår det i ett pressmeddelande.
Siktar inget slut på kriget i Ukraina
Något slut på Ukrainakriget kan inte skönjas, samtidigt som Europas energikris förvärras. Följden blir enligt SEB:s chefsekonom Jens Magnusson en konsumtionsdriven nedgång under hösten, den är oundviklig, menar han.
I USA fortsätter BNP också falla i höst i spåren av centralbanken Feds räntehöjningar, slår han fast.
SEB räknar med en inflation som toppar på 10 procent i Sverige i höst.
“Trots finanspolitiska stödåtgärder på nästan 40 miljarder kronor per år faller hushållens realinkomster”, säger Jens Magnusson.
Svensk industri klarar sig bättre än Tysklands och övriga industrier i euroområdet, bland annat då industrin i Sverige inte är så beroende av naturgas.
Senaste nytt
När det gäller det närliggande svenska valet utgår SEB från att det mynnar ut i “tuffa regeringsförhandlingar”.
Banken tror att det resulterar i nya avtal typ JA (Januariavtalet) och Decemberöverenskommelsen (DÖ), trots att båda avtalen bröts i förtid efter svidande kritik.
De ekonomiska riskerna tonas dock ner med det svenska valet.
“Den låga offentliga skuldsättningen gör Sverige mindre sårbart och minskar den politiska riskpremien”, enligt SEB.
Läs även: Stämningsläget över ekonomin kört i botten
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.