Dagens PS

Se grafen som skapar köptryck på börsen

Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 07 sep. 2021Publicerad: 07 sep. 2021

I Sverige förfasas vi över att realräntan är minus 2 procent på banksparande. Det innebär att pengarna på ett nollräntekonto i banken tappar 2 procent i köpvärde under ett år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Roligare kan man ju ha för surt förvärvade pengar. Men det finns bankkunder i närområdet som har det ännu värre.

Minus 4 procent i ränta

I Tyskland passerade realräntan (räntan minus inflation) nyligen minus 4 procent, enligt analystjänsten Bloomberg.

Det gäller för avkastningen på den tioåriga tyska statsobligationen som nominellt ligger på minus 0,4 procent. Kortare obligationer har till och med en ännu större negativ realränta.

Det innebär att investerare i den Tyska tioåriga obligationen betalar 0,5 procent per år för att äga obligationen.

Ebberöds Bank har fått ett nytt ansikte. I Sverige ger ju faktiskt den tioåriga obligationen nästan 0,15 procent i avkastning per år. Men även de sparare i Tyskland som placerar i vanligt bankkonto drabbas värre än i Sverige.

I Europa tar nu fler än 500 banker ut en negativ ränta för banktillgodohavanden. Därutöver tillkommer som sagt den negativa realräntan. Summa summarum är det en häxbrygd för sparare i Europa.

ECB reagerar inte

ANNONS

Och det är också en unik situation. När Tyskland förra gången hade en inflation på närmare 4 procent (2009) så var räntan närmare 6 procent. Alltså en positiv realränta på 2 procent (se diagram nedan).

Att EU:s största ekonomi i år har sett inflationen stiga med 4 procent på kort tid har inte fått ECB att ens reagera.

Bästa kudden för börsen

Det är i det här perspektivet man ska begrunda kapitalflödet till börsen. En högt värderad börs förefaller för många sparare mer intressant än att spara pengar med förlust.

En fortsatt hög negativ realränta är sannolikt bästa kudden för en upptrissad börs.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]