Dagens PS

Schweizarna röstade ner förslaget om medborgarlön

Schweizarna röstade ner förslag på medborgarlön (AP Photo/Michael Probst) PRO102
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 19 aug. 2022Publicerad: 19 aug. 2022

Schweizarna röstade ner förslaget om medborgarlön för alla. Överraskande var så många som 77 procent emot, rapporterar BBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Valresultatet gav ett tydligt utslag – populationen i Schweiz är inte bekväm med idén om en garantilön utan motprestationer. Visserligen är landet känt för sina höga levnadskostnader, men att strössla med pengar till välfärd sitter långt inne.

Förslaget gick ut på att alla över 18 år skulle få en garantilön, oavsett prestation för alla över 18 år,  2500 schweizerfrancs – nästan lika mycket i dollar. 625 schweizerfrancs skulle betalas ut för varje barn, vilket ingick i förslaget. Garantilönen skulle inte kräva några arbetsinsatser.

Beloppen avspeglar levnadskostnaderna i Schweiz. Det är inte klart hur garantilönen skulle ha påverkat höginkomsttagare. De som lobbade för förslaget förutsåg en framtida brist på arbeten som en konsekvens av att artificiell intelligens och avancerad teknik kommer att slå ut allt fler yrken i framtiden.

Inget stöd bland politiker

Förslaget fick lika lite stöd bland politiker som befolkningen, och inget parti lobbade för idén. Initiativtagarna hade lyckats samla in 100 000 signaturer till stöd för idén, som därför därför togs upp till folkomröstning.

En viktig kritik till förslaget är att det i längden skulle kunna vara dåligt för samhället att försörja vuxna människor utan förväntningar på motprestation.

Luzi Stamm, parlamentsledamot för högerpartiet Schweiziska folkpartiet, var en av många politiker som motsatte sig idén. 

“Teoretiskt, om Schweiz var en ö – ja. Men med öppna gränser är det en total omöjlighet, särskilt för Schweiz, med hög levnadsstandard”, konstaterade han för BBC News.

Det här reglerna gäller för röstning i Schweiz:

ANNONS

Alla initiativ som samlar in 100 000 namnunderskrifter på 18 månader går till offentlig omröstning

En författningsändring på initiativ kräver inte bara en majoritet av allmänhetens röst, men ska också godkännas av regionerna på politisk nivå.

Allmän röstning skiljer sig från den obligatoriska folkomröstningen, som utlyses av parlamentet och inte behöver offentliga underskrifter

Läs även: Schweiz röstar för lag om bonusar 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS