I nästan 150 år har Afrika haft Europa som sin största handelspartner. Den emanerade från kolonisationen som började i slutet av 1880-talet. Och det här var en lönsam affär för Europa.
Så tog Kina över Afrika från Europa
Mest läst i kategorin
Afrika är jordens näst största kontinent både till yta och befolkning. Dessutom rik på råvaror. Men nu har man skaffat sig en ny bundsförvant.
Europa är förloraren
Kina har tagit över Europas roll som största handelspartner. Förändringen syns med önskvärd tydlighet i kartan från Världsbanken nedan där största importlandet visas år 2000 respektive 2020.
För 22 år sedan var det bara Sudan av de större länderna som hade Kina som största handelspartner. Nu är det rött över nästan hela kartan. Den stora förloraren är Europa i allmänhet och Frankrike i synnerhet.
Senaste nytt
Råvaror till Kina
I pengar räknat har exporten från Kina till Afrika gått från 5 miljarder dollar till 110 miljarder dollar under perioden. Afrikas råvaror, nästan i samma storleksordning, har gått i andra riktningen.
Men det är inte bara handel som har banat väg för det här skiftet.
Förmånlig finansiering
Kina har bundit upp många afrikanska stater med lån och förmånliga finansiering. Exempelvis är Kina den största externa finansiären av infrastrukturprojekt i Afrika.
2018 svarade Kina för 25 procent av all finansiering av just infrastrukturprojekt i hela Afrika. Flygplatser, gruvor, vägar med mera är numera indirekt ägda av Kina.
Gått extremt fort
Det som förbluffar är att den här förändringen gått så fort. På bara två decennier har nästan hela Afrika bytt handelsmönster. Det är sannolikt en välregisserad aktion från Kina som överraskat såväl Europa som USA.
Afrikas råvaror är eftertraktat av väst och är nu förlorade till Kina. Att vända trenden i Afrika lär inte vara gjort i en handvändning.
Europas stater har ett smutsigt förflutet i Afrika. Det kan ha legat Europa i fatet. Återstår att se om Kina är en bättre lekkamrat.
Relaterade artiklar:
Centralbankerna fortsätter dopa marknaden. Dagens PS