Dagens PS

Så räddar privatiseringar Kinas krisande ekonomi

Kina privatiserar allt mer av statens tillgångar.
Varför privatiseras allt mer av Kina? Hur kommer det sig att kommunistpartiet låter kinesiska städer och regioner sälja av statliga tillgångar? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 16 sep. 2024Publicerad: 16 sep. 2024

Det blir allt vanligare att statliga tillgångar säljs av i Kina för att kinesiska städer och statliga verksamheter ska få ihop sin ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina har länge satsat hårt på kapitalism och tillåter såväl privat ägande som ansamlandet av stora privata förmögenheter.

Landets explosiva ekonomiska tillväxt och resa från fattigt land till en av världens starkaste ekonomier bygger till stor del på detta.

Men på senare tid har privatiseringarna av offentlig infrastruktur och statlig mark ökat. Vad är det som driver på den senaste vågen av privatiseringar i Kina?

Privatisering överraskar i Kina

När Guo Ping, som egentligen heter något annat, besökte sin hemstad i Kina blev han förvånad.

Regeringen hade sålt av statliga tillgångar, däribland två reservoarer. Den med kinesiskt mått mätt lilla staden hade finansiella problem och försäljningen blev en del av lösningen, säger anonyme Guo när han pratar med the Economist.

Många kinesiska städer tampas med pressade finanser.

Samtidigt som man försöker få fart på den kinesiska ekonomin minskar skatteintäkterna. Intäkterna från den krisande fastighetsmarknaden, som länge har varit en viktig inkomstkälla för statliga markägare, har också minskat med så mycket som 26 procent i fjol.

Det är mot den bakgrunden man har tvingats hitta nya intäkter för att finansiera den offentliga verksamheten.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Direktiv uppifrån

I jakt på stärkta finanser har Kinas städer och provinser ökat kostnaderna i kollektivtrafiken, höjt vägtullar och höjt bötesnivåerna för trafikförseelser.

Men det räcker alltså inte.

Därför har man behövt sälja av statliga tillgångar för att fylla på kassan.

Städernas och de statliga verksamheternas privatiseringar sker förstås inte utan godkännande från staten. Även om privatiseringar av bland annat mark varit vanligt förekommande i Kina kom nya direktiv 2022, vilka öppnade dörren för ännu mer privat ägande av tillgångar som varit kollektivt ägda länge.

Gigantisk tillgång

Kinas städer sitter på stora förmögenheter i form av fastigheter, menar lokala analytiker. Genom att sälja av dyrbara fastigheter till privata köpare går det att täppa till de värsta hålen i städernas budgetar.

Och genom ett direktiv från landets högsta ledning är det nu möjligt. Man uppmanar nu städerna att sälja eller hyra ut statliga tillgångar för att hantera skuldsättningen.

Förra året uppmanade kinas regering de mest skuldsatta provinserna att sälja av attraktiva tillgångar för att hantera sina ekonomiska bekymmer.

ANNONS

Självklart har många verkställt detta.

Till exempel hade den regionala regeringen i Ganzhou tagit in omkring 50 miljoner dollar i våras genom att låta lokala vatten- och bussföretag sälja av mark. Det finns många fler som har tagit liknande vägar för att lappa sina ihåliga ekonomier.

Hur mycket kommer privatiseras?

Kina är inte direkt kända för att möjliggöra insyn och transparens, och därför är det svårt att säga hur långt de planerar att ta detta och hur mycket av landets statliga tillgångar som kommer att säljas av. Dessutom finns det administrativa hinder som begränsar strategin.

På grund av svag dokumentation och raketartad tillväxt kan det ibland vara svårt att avgöra vilken stad som äger vad. I vissa fall har det varit så många som tre olika städer som har haft svårt att avgöra vilken stad som har rätt till en fastighet.

Den här typen av röriga administrativa lägen kan försvåra privatiseringarna i Kina.

Regelbrott och korruption

Det finns även risker för köpare som vill ta sig an de statliga tillgångarna och för tjänstemännen som hanterar affären. Det kan uppstå frågor om huruvida en tillgång har sålts till ett rimligt pris och efterföljande statliga korruptionsutredningar.

Regelbrott i den här typen av affärer är allvarliga brott och regeringen har varit tydliga med att den som bryter mot reglerna kommer att straffas. Den här typen av affärer är inte utan risk, och det utgör ytterligare ett hinder för såväl krisande myndigheter som företag som vill tjäna en hacka på att göra affärer med staten.

ANNONS

Så länge skatteintäkterna är för låga och ekonomin möter motgångar, lär de städer och regioner som brottas med stora skulder inte ha något större val.

Då fortsätter statliga tillgångar att hamna på marknaden för att täppa igen de finansiella hålen.

Läs även: Japans röda sol har slutat lysa för Kina. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS