Räntebeskedet har kommit in och Riksbanken motiverar sitt räntebeslut med att inflationen fortfarande är “alldeles för hög”.
Så mycket höjer Riksbanken räntan – inte eniga
Mest läst i kategorin
I linje med de flesta förhandstipsen höjer Riksbanken styrräntan med 0,5 procentenheter (50 punkter) till 3,5 procent.
“Prognosen visar att styrräntan troligen kommer att höjas med ytterligare 0,25 procentenheter i juni eller september” heter det i pressmeddelandet.
Riksbankens argument för den nu aktuella räntehöjningen och den förväntade höjningen med 25 punkter framöver är att inflationen i Sverige fortfarande oroar och är för hög.
Förste vice riksbankschef Anna Breman och vice riksbankschef Martin Flodén reserverade sig mot beslutet och ville se en höjning på 25 punkter samt en räntebana som indikerade en hög sannolikhet för ytterligare höjningar i juni och/eller september.
MISSA INTE: Han betalar 35 000 i ränta – varje månad
Riksbanken: “Starkare krona vore önskvärd”
“I Sverige, liksom i omvärlden, är inflationen fortfarande alldeles för hög och långt från inflationsmålet. KPIF-inflationen har sjunkit något de senaste månaderna, ungefär i linje med Riksbankens senaste prognos, men det beror på att energipriserna fallit. Bortsett från energipriserna har inflationen under årets första månader blivit påtagligt högre än väntat. Kronan har inte varit en avgörande faktor bakom den kraftiga inflationsuppgången, men den har bidragit till en något högre inflation. En starkare krona vore i det här läget önskvärd”, skriver Riksbanken.
Särskilt hårt drabbas hushållen av det uppkomna läget, menar Riksbanken men tillägger att den höga inflationen är negativ för hela den svenska ekonomin.
“Det är viktigt för förtroendet för inflationsmålet att inflationen faller tydligt i år. För att säkerställa att så blir fallet behöver styrräntan höjas ytterligare.”
Enligt Riksbanken råder fortsatt stor osäkerhet hur inflationen utvecklas framåt och hur den väntas påverka konjunkturen.
Senaste nytt
Skandia: Det knäcker flera bolånetagare
Inför dagens räntebesked från Riksbanken har Skandia frågat svenska hushåll vilken som är den maximala bolåneräntan som de klarar av.
Siffrorna visar att en minoritet av hushållen alltjämt har goda marginaler. Men för en femtedel av svenska folket är smärtgränsen redan passerad (på 0–4 procent).
För knappt hälften av bolånetagarna ligger taket på mellan 5 och 8 procent. En tredjedel svarar att de skulle klara en ränta på 10 procent eller högre.
“I och med att sju av tio bolånetagare kommer att behöva lägga om sina bolån under året så är det många som kommer att uppleva kraftigt stigande bolånekostnader”, säger Arvid Krönmark, vd för Skandiabanken, i en kommentar.
Läs mer: Deutsche Bank spår fortsatt tapp för kronan
Läs även: Majoriteten av ekonomer: Höj räntan kraftigt!
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.