Bra skördar och höga spannmålspriser. Då stiger böndernas åkermark i värde – en utveckling som gör att bönderna klarar räntechocken.
Så klarar bönderna räntechocken
Mest läst i kategorin
Det var ett utmanande 2022 för alla – och det gäller följaktligen även Sveriges bönder.
Sämre konjunktur, högre räntor och för bönderna en kostnadsexplosion både på diesel och gödsel.
Trösten?
Att trots det dystra perspektivet steg priserna på den viktigaste tillgången, åkermarken, med 3 procent under fjolåret, rapporterar Di.
“Väger tungt”
”Uppgången kan tyckas förvånande med tanke på konjunkturläget. Men skördarna har varit bra och priserna på spannmål är historiskt höga. Det är två faktorer som väger tungt”, säger Markus Helin, områdeschef i Stockholm för Ludvig & Co till di.se.
Priserna på åkermark är traditionellt mer stabila än de för andra fastigheter. De senaste fem åren ligger prisuppgången på 15 procent, klart lägre än den för villor.
Den viktigaste förklaringen är att över 90 procent av den åkerareal som säljs i Sverige går till andra aktiva lantbrukare.
Senaste nytt
Inte lika beroende
Dessutom är svenska lantbrukare lågt belånade och inte lika beroende av räntenivåerna som andra grupper.
”Många lantbrukare har dessutom visat sig duktiga på att bedriva lönsamma verksamheter och klarar av högre räntor. Man kan se att de som vill expandera helt enkelt passar på att köpa mark när det uppstår ett läge, oavsett konjunktur eller ränteläge”, säger Markus Helin.
På sikt tror Ludvig & Co på en fortsatt stark marknad och stigande priser för åkermark och en efterfrågan som fortsätter vara större än utbudet.
När dessutom kraven på självförsörjning och beredskap på nationell nivå stiger blir det än större fokus på jordbrukets roll.
Kan gå ned i år
”Sådant spelar definitivt roll. Men om mycket ser bra ut på sikt så tror vi att det kan bli sättning i priserna på kort sikt. Även om lantbruken inte är särskilt ränteberoende så slår högre räntor också mot den här branschen och kan få en avkylande effekt på priserna. Man ska därför inte utesluta en viss prisnedgång på åkermark i år”, säger Markus Helin.
Läs även: Livsmedelspriser skenar – galet pris på ägg: ”Äggflation”
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.