Att Sverige och Finland vill gå med i Nato retar Ryssland, och geopolitiska experter analyserar nu hur Vladimir Putin kan tänkas reagera.
Så kan Putin reagera på Sverige och Finland i Nato
Mest läst i kategorin
Vladimir Putin säger på måndagen att Ryssland inte har problem med Sverige eller Finland men att utbyggnad av militär infrastruktur i länderna kräver en reaktion från Moskva, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Uttalandena ska ha kommit under ett möte med Collective Security Treaty Organization (CSTO), en militärallians av post-sovjetiska stater med sex medlemmar.
Han sa också att Natos expansion var ett problem för Ryssland och att man måste titta närmare på vad han sa var den USA-ledda militäralliansens planer på att öka sitt globala inflytande.
Under eftermiddagen meddelar också Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) tillsammans med oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) att Sverige tänker söka medlemskap i Nato.
CNBC listar tre tänkbara scenarion på hur Putin kan reagera på Natos expansion.
1) Fler provokationer
Kränkningar av luftrum och hot har skett relativt ofta de senaste åren, både mot Sverige och Finland men också mot Nato-länder som Storbritannien.
“Detta förändrar säkerhetsmiljön för hela Östersjön och för Arktis”, säger generallöjtnant Ben Hodges, tidigare befälhavande general för den amerikanska armén i Europa till CNBC.
“Putin kommer att klaga på det, han kommer att hota saker men han har faktiskt ingenting han kan göra eftersom det mesta av hans militär är bunden i Ukraina, så jag ser inget verkligt hot mot Sverige eller Finland”, säger han.
Senaste nytt
2) Cyberattacker och soldater
Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterar saken till CNBC: “Vilken sorts vedergällning det kan röra sig om är upp till Putin, vi ser att det kan förekomma cyberattacker och hybridattacker och andra åtgärder, men allt är upp till dem”, säger hon.
Utrikesminister Ann Linde kommenterar att under tidsperioden fram tills att Sverige och Finland är fullvärdiga Nato-medlemmar är det sannolikt med ökade spänningar och “vi förutser fler militära trupper nära vår gräns”, säger Ann Linde.
3) Energikrig
Ett annat svar på Natos expansion kan enligt CNBC komma inom energisektorn, där Ryssland fortfarande har möjligheten att stänga av kranarna till naturgasen som försörjer stora delar av Europa – däribland en många Nato-länder. Ryssland stängde i lördags av elförsörjningen till Finland, som tidigare har importerat runt 10 procent av sin elektricitet österifrån.
Läs även: Ja till Nato i säkerhetspolitiska analysen
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.