Dagens PS

Rysslands svarta marknad med lockande importavtal

Rysslands svarta marknad
Rysslands handelsminister Denis Manturov och president Vladimir Putin. (Foto: TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 aug. 2022Publicerad: 16 aug. 2022

Den parallella importmarknaden i Ryssland växer. Denis Manturov, Rysslands handelsminister, uppskattar att den kan uppgå till drygt 16 miljarder vid årets slut, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan lång tid har Ryssland – utan större framgångar – försökt att bli oberoende av importer, för att i stället rikta in sig på självförsörjning och egen tillverkningsindustri. Enligt Bloomberg, har Denis Manturov, Rysslands handelsminister uttalat sig om att Ryssland kan komma att förbjuda parallellimport av varor som kan tillverkas i Ryssland. Detta för att gynna landets ekonomi.

Parallell import blir allt vanligare

Parallell import växer sedan sanktionerna mot Ryssland trädde i kraft – en marknad som kan beskrivas som en gråzon för vad som är lagligt. Sedan maj uppgår den till 6,5 miljarder dollar, uppger Manturov.

Rysslands försöker samtidigt att få kontroll över illegal import – den så kallade svarta marknaden – utan större framgångar. Sanktionerna och massflykten av internationella företag har slagit hårt mot Rysslands ekonomi.

Rysslands import av utländska varor har i stort sett kollapsat sedan sanktionerna infördes. 2021 importerade Ryssland varor för 380 miljarder dollar. Den parallella marknaden har vuxit fram som ett sätt att hjälpa ryska företag sedan sanktionerna trädde i kraft.

Läs även: Ökat hot om att Putin tar över företag från väst

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]