Dagens PS

Rysslands ekonomi slåss mot "holländska sjukan"

Holländska sjukan
Spricker det hela för Putin på grund av att Ryssland drabbas av "holländska sjukan"? (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 nov. 2022Publicerad: 08 nov. 2022

Rysslands ekonomi har ökande problem med fenomenet som brukar kallas “holländska sjukan” – beroende av råvaror på bekostnad av allt annat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Holländska sjukan” eller Groningen-effekten innebär att en boom i resurssektorn leder till försämringar i andra sektorer på grund av obalans i ekonomin då valutan stärks av stora försäljningar av naturresurser.

The Economist uppfann termen för att beskriva problemen i tillverkningsindustrin i Nederländerna efter att man upptäckt ett stort gasfält i Groningen 1959.

Den dåvarande nederländska gulden blev för stark för att andra industrier skulle kunna exportera, och det blev billigare för nederländarna att köpa saker i utlandet än att tillverka dem själva. Resultatet var en kraftigt fall för exempelvis tillverkningsindustri och jordbruk i landet.

“Holländska sjukan” värre för Ryssland i år

Det här är också något som Ryssland haft problem med under längre tid, då landet är starkt beroende av sina exporter av råvaror – och efter att president Vladimir Putin invaderade Ukraina i år har problemet blivit ännu värre för landet. Det säger Fedor Sidorov, grundare av School of Practical Investment i St Petersburg till Invest-Foresight.

Man lyckas fortfarande att sälja sina naturresurser till höga priser trots sanktioner mot landet, framför allt till Asien. Det håller uppe värdet på den ryska rubeln och drar in pengar till statskassan.

Men skapar samtidigt andra problem:

Några andra varor kan Ryssland knappt sälja, det är helt enkelt inte ekonomiskt för ryssarna att tillverka högkvalitativa produkter och försöka sälja dem utomlands. Det är inte heller ekonomiskt för landet att tillverka dyra produkter på hemmaplan när de är betydligt billigare att importera.

Sanktionerna mot landet sätter även käppar i hjulet för importen, det finns inte tillräckligt med varor landet kan köpa för alla de rubel som man drar in på råvaruförsäljningen.

ANNONS

Obalans i import-export

Det hela resulterar i en stor obalans i förhållandena import-export, vilket ytterligare stärker rubeln och gör problemet med “holländska sjukan” än värre. Något som sätter den ryska regimen i en rävsax, enligt Fedor Sidorov.

“Det vill säga, helt enkelt, i monetära termer, måste exportvolymen (på grund av omorientering av utbudsflöden till Asien) och importvolymer (på grund av parallellimportprogrammet) vara lika. Det här är en makroekonomisk uppgift, en svår sådan i situationen med sanktioner, geopolitisk konfrontation, interna svårigheter, etc. Hur det kommer att vara möjligt att hantera det kommer tiden och dynamiken i landets ekonomiska indikatorer att visa”, säger han till Invest-Foresight.

Läs även: Därför klarar rysk ekonomi sanktioner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]