Dagens PS

Rysslands skuggkrig – fler angrepp långt bortom gränsen

Större risk för ryska sabotage
Nu varnar myndigheter i USA för att Ryssland kommer att trappa upp sina angrepp mot försvarsindustrin i väst. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 23 nov. 2024Publicerad: 22 nov. 2024

Kriget mellan Ryssland och Ukraina utspelar sig på många fler fronter än den fysiska gränsen. Nu varnar USA för ökade hot mot försvarsindustrin i väst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I skuggan av den senaste veckans upptrappningar mellan Ryssland och Ukraina har hotet mot försvarsindustrin ökat. USA:s myndigheter varnar för att Moskva kommer att trappa upp sina försök att skada omvärldens stöd till Kiev, rapporterar Bloomberg.

Även i Sverige vittnar försvarsbranschen om en ökad hotbild från Ryssland. 

”Det har blivit en ny norm de senaste åren”, säger Robert Limmegård på Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF, till Dagens Industri.

Motiven är uppenbara – med spioner och infiltratörer som agerar långt bortom frontlinjerna vill man skapa fördelar för att vända krigslyckan.

Vilka sabotage mot västerländsk försvarsindustri kommer vi att få se framöver? (Bild: Canva)

Ökade hot från Ryssland

Amerikanska försvarsföretag varnas för ryska försök att sabotera verksamheter både i USA och i resten av världen, enligt amerikanska underrättelse- och säkerhetsmyndigheter.

Moskva försöker undergräva stödet för Ukraina genom att rekrytera insiders eller använda sig av externa aktörer för att få information och sabotera verksamheter.

Läs även: Putin varnar väst med ny missilattack – upptrappat läge. Dagens PS

ANNONS

Myndigheterna uppmanar företag, särskilt de som har en koppling till kriget i Ukraina, att höja sin vaksamhet och förstärka säkerheten. Åtgärderna är särskilt viktiga då man ser ett ökat hot från rysk underrättelsetjänst, som tros använda alltmer aggressiva metoder, inklusive cyberattacker och sabotage.

Efter det misstänkta sabotaget mot kablarna i Östersjön har frågan om hybridkrigsföring och angrepp utanför krigets direkta arena aktualiserats ännu mer. Hotbilden är påtaglig. Man vet fortfarande inte vilka som låg bakom det misstänkta sabotaget.

Hybridkrigföring
Östersjön. (Foto: TT)
ANNONS

Senaste nytt

Ryssland tar sikte på försvarsindustrin

Rysslands sabotageverksamhet i Europa, som inkluderar en planerad attack mot tyska vapentillverkaren Rheinmetall, ökar risken för amerikanska företag. Planen, som avslöjades i tid, gick bland annat ut på att mörda företagets högsta chef.

Man rapporterar även om att ryska aktörer ska ha försökt placera brandbomber i leveranser som skickas till Nordamerika.

Förstärkt Ukrainastöd ökar risken

President Joe Bidens administration har varnat för ökade ryska sabotageförsök om väst fortsätter stödja ukrainska attacker med långdistansvapen mot Ryssland.

Denna policyändring är en del av flera åtgärder för att stärka Ukraina inför maktskiftet till Donald Trump, som lovat att avsluta kriget snabbt, vilket vissa ser som en risk för att USA:s stöd till Ukraina kommer att villkoras.

ANNONS

Samtidigt skyndar företag i USA och Europa på produktionen av vapen och ammunition för att både stötta Ukraina och återfylla sina egna lager. Företag som Rheinmetall, Nammo AS och Northrop Grumman har ingått avtal direkt med Ukraina för att säkerställa fortsatt produktion.

När DI sökte Saab för en kommentar om hot mot den svenska försvarsindustrin fick man följande till svar från bolagets pressansvarige Ulrika Langels:

”Som ett försvars- och säkerhetsföretag har vi grunden alltid en god beredskap och rutiner för att skydda verksamheten och våra medarbetare.”

Läs mer: “Made in China” blir “Made in Vietnam”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]