“Prediction is very difficult, especially about the future” är ett klassiskt citat som tillskrivs den danske fysikern Niels Bohr (1885–1962). Andemeningen i citatet lämpar sig väldigt bra för finansmarknaden.
Rysarprognosen – får de rätt den här gången?
Mest läst i kategorin
Det vimlar av analytiker, ekonomer och tvärsäkra experter som spottar ur sig prognoser och råd om framtiden. Merparten till synes välgrundade.
Kyrkogården är full
De flesta är dessutom goda kommunikatörer vilket gör budskapet än mer övertygande. Men man måste komma ihåg att det är deras jobb. Och att kyrkogården är full av havererade utsagor.
Det är dessutom sällan prognosmakarna står till svars för misslyckade utfästelser. Om en mediekanal kölhalar prognosmakaren är risken uppenbar att dörren är stängd nästa gång media vill ha en publikfriande spådom.
Vanskligheter
Svårigheten och vanskligheten med prognoser kan exemplifieras med den välrenommerade amerikanska förvaltningsfirman GMO, med över 500 miljarder kronor under förvaltning.
Firman är känd för sina långsiktiga analyser av de olika tillgångsslagen. Nyligen anlände GMO:s prognos (se diagram 1) för de kommande sju åren.
Negativ real avkastning
Det är ingen munter läsning. GMO förutspår att nästan alla tillgångsslag de närmaste sju åren kommer att generera en negativ real avkastning. En investering i småbolagsaktier i USA förväntas, enligt GMO, generera en årlig real förlust på närmare 8 procent.
Det enda undantaget är värdeaktier i tillväxtländerna.
Till saken hör att rapporten inte är något hafsverk utan baserat på utförliga makro- och aktieanalyser. Deras chefsstrateg heter Jeremy Grantham och han rankas som en av de främsta investerarna i världen.
Argumenten är övertygande. Problemet är bara att GMO:s scenario såg nästan likadant ut för sju år sedan (se diagram 2).
Även då tycktes analysen vara vederhäftig. Men i efterhand blev prognoserna helt fel. Börsen gick inte ned utan upp med över 200 procent. Tillväxtmarknaden var fel ställe att sätta pengarna i då.
Huruvida GMO:s profetia kommer att slå in denna gång återstår att se. Men alla investerare gör klokt i att försöka bilda sig en egen uppfattning om vad som kommer att hända. Det går inte att enbart förlita sig på externa prognoser.
Läs mer från Investerardygnet >>