Sverige, som har en av en av Europas lägsta statsskulder, har precis bestämt sig för att sluta amortera. Det är dags att lägga pengar på annat.
Riksdagen överens – Sverige slutar amortera
Mest läst i kategorin
Sex av riksdagens partier är överens om att lägga ner det så kallade överskottsmålet, som innebär att statens finanser alltid måste gå med överskott för att få ner den svenska statsskulden.
I stället ska man införa ett balansmål, vilket lämnar mer budgetutrymme till reformer framöver.
“Ett balansmål skulle ge bra och tillräckliga marginaler”, säger Hans Lindberg, ordförande i kommittén som utrett frågan.
“Sverige slutar amortera”
Moderaten Edward Riedel, som är ordförande i finansutskottet och ledamot i kommittén är nöjd med beskedet, rapporterar TT.
“Det innebär att Sverige nu slutar amortera på en av Europas lägsta statsskulder och vi behåller samtidigt den här mycket låga nivån”, säger han.
Edward Riedl (M), ordförande i finansutskottet och ledamot i kommittén, är också nöjd. Genom balansmålet frigörs pengar till viktiga investeringar, menar han.
Men förslaget har stöd över blockgränserna. Fredrik Olovsson, (S), är vice ordförande i finansutskottet och delar Riedls uppfattning. “Det här ger en bättre grund.”
Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet, är inne på samma spår.
30 år gammalt mål
Överskottsmålet har varit med sen 30-talet och finanspolitiken har haft som mål att gå med överskott för att få till en låg statsskuld, kort sagt kan man säga att Sverige har valt att amortera på sina lån. Vi har under tiden gått från att ha bland de högsta statsskulderna i Europa till en av de lägsta, rapporterar SVT.
Nu går svensk ekonomi äntligen mot ljusare tider. Inflationen är bekämpad, räntorna är på väg neråt och prognoserna för tillväxten är god de kommande åren. Det ömsesidigt slopade överskottsmålet kan ses som ytterligare ett tecken på bättre tiden för landets finanser.
Läs även: Nordea växte intäkterna: “Gör bra ifrån oss”. Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.