Dagens PS

Riksbanken: Riskerna i ekonomin har minskat

Riksbanken
Riksbankschef Erik Thedéen presenterar årets andra finansiella stabilitetsrapport. (Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 nov. 2024Publicerad: 14 nov. 2024

Riksbanken uppger visserligen att osäkerheten i omvärlden är fortsatt stor men att stabilitetsriskerna minskat – åtminstone på kort sikt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
PS Studio

Tusentals miljarder ska kontrolleras av "vanliga" norrmän

14 nov. 2024

“Flera centralbanker fortsätter att sänka sina styrräntor. Samtidigt har tillgångs- och kreditmarknader utvecklats starkt och riskpremier har fortsatt att falla. Detta har underlättat för de mest skuldsatta aktörerna i ekonomin och har bidragit till att minska stabilitetsriskerna på kort sikt”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Baksidan enligt Riksbanken är att när prissättningen är låg för risk kan det spä på riskerna i det finansiella systemet, som i sin tur kan utlösa oväntade händelser med omfattande marknadsrörelser.

Fastighetssektorn fortfarande riskfylld

De geopolitiska riskerna har ökat, det råder osäkerhet kring den globala ekonomin och USA brottas med svaga finanser, samtidigt som många andra länder enligt Riksbankens stabilitetsrapport utgör risker mot den globala finansiella stabiliteten.

När det gäller branscher pekas fastighetssektorn ut som “en strukturell risk” med tanke på särskilt skuldsättningen av stora lån.

Även företagsobligationsfonder utgör en risk, där behöver motståndskraften stärkas, anser Riksbanken som även nämner cyberhot och andra it-incidenter som ett hot.

Riksbanken: Det ökar hushållens motståndskraft

När det kommer till Sverige befinner vi oss, enligt Riksbanken, i “en mild lågkonjunktur” där återhämtningen i ekonomin drar ut på tiden.

“De flesta bolånetagare har haft goda förutsättningar att betala på sina lån, men hushållen har minskat sin konsumtion när privatekonomin blivit mer ansträngd”, heter det i pressmeddelandet.

ANNONS

Det som hållit hushållens privatekonomier uppe är, hävdar Riksbanken, är en kombination av amorteringskrav, bolånetak och bankernas kreditprövningar.

“Utan dessa åtgärder skulle hushållen stått sämre rustade. Om makrotillsynen blir mindre strikt kan det leda till att såväl bostadspriser som hushållens skuldsättning åter växer snabbt, särskilt givet att räntor nu faller.”

Läs även: Erik Thedéen: Rimligt med dubbelsänkning Dagens PS

Läs mer: “Med rätt att sänka” – dolda makthavarna som styr din ränta Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS