Dagens PS

Riksbanken långt från sist med räntehöjningar

Stefan Ingves har fått utstå kritik för att Riksbanken inte har agerat tidigare. Visst har flera andra länder har varit snabbare, men Riksbanken är långt från sist att agera. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 01 maj 2022Publicerad: 01 maj 2022

Riksbankschefen Stefan Ingves har fått utstå kritik för att Riksbanken inte har agerat tidigare. Kritiken må vara berättigad. Flera andra länder har varit snabbare att agera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men Riksbanken är på intet sätt sist att höja räntan. Inalles är det fjorton länder som fortfarande inte höjt räntan.

Fortfarande negativ styrränta

I tabellen nedan framgår att det finns en hög med länder som fortfarande har minusränta. Schweiz, Danmark, Japan och hela Eurozonen har centralbanker som opererar med negativ styrränta.

Mest anmärkningsvärt är den europeiska centralbanken ECB som hittills vägrat att höga räntan trots att inflationen är högre än i Sverige.

 

Källa: Compund

 

Negativ realränta om 47 procent

Likaså håller Danmark fast vid sin negativa ränta. Det har fått till följd att realräntan (ränta minus inflation) är minus 6 procent. Den är högre än Sveriges.

ANNONS

Störst negativ realränta återfinns i Turkiet, av de länder som är med i sammanställningen. Där är realräntan minus 47 procent till följd av att inflationen ligger på hela 61 procent.

Det är blott fyra länder i sammanställningen som kan ståta med positiv realränta, vilket är den normala situationen.

Kina har med 2,2 procent den högsta positiva realräntan.

Relaterade artiklar:

Oljeprisets Nemesis har vaknat. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]