Dagens PS

Riksbanken: Fortsatt nollränta – "pandemin inte över"

ränteavdragen
Riksbankschefen Stefan Ingves uppmanar politikerna att trappa ned ränteavdragen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 juli 2021Publicerad: 01 juli 2021

Det blir fortsatt nollränta, “pandemin är inte över”, skriver Riksbanken och meddelar att man fortsätter med sin expansiva penningpolitik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksbanken kom i dag, torsdag, med ett nytt räntebesked och nollräntan bibehålls – räntebanan indikerar att nollräntan kvarstår åtminstone till det tredje kvartalet 2024 – samtidigt som Riksbanken fortsätter med sin expansiva penningpolitik – “pandemin är inte över”, heter det i ett pressmeddelande.

“Smittspridningen av coronaviruset har minskat och det ekonomiska läget ser ljusare ut. Men pandemin är inte över och inflationstrycket är fortfarande måttligt. Genom att föra en expansiv penningpolitik bidrar Riksbanken till en fortsatt god utveckling i ekonomin och till att inflationen varaktigt kan vara nära målet.”

Beskedet ingen skräll

Riksbankens besked om fortsatt nollränta vara väntat.

Riksbanken fortsätter nu med stödköpen av värdepapper inom ramen på 700 miljarder kronor för att stimulera den ekonomiska återhämtningen, även om takten i obligationsköpen trappas ner enligt plan.

“Direktionen har också beslutat att behålla reporäntan på noll procent. Reporäntan väntas vara kvar på noll procent under hela prognosperioden”, skriver Riksbanken och konstaterar att svensk ekonomi klarat sig hyfsat genom krisen, dock är konsumtionen fortsatt begränsad av restriktioner, enligt bedömningen.

Riksbanken: Då tar konsumtionen fart

“När dessa väl dras tillbaka tar konsumtionen fart, och det bidrar till att svensk ekonomi växer ovanligt snabbt en tid. Läget på arbetsmarknaden är fortfarande svagare än normalt, även om det har förbättrats de senaste månaderna.”

Riksbanken slår alltså fast att inflationstrycket är måttligt men att det väntas stiga de närmaste åren.

ANNONS

“Den expansiva penningpolitiken bidrar till att stärka konjunkturen och är således en förutsättning för att inflationen mer varaktigt ska vara nära målet på 2 procent.”

I en snabbkommentar från Nordea, som återges av nyhetsbyrån Finwire, skriver banken att det första intrycket är att Riksbanken agerar något duvaktigt, och att prognoserna kom in som väntat.

Förklaring duvaktig:
Begreppet förekommer ofta i samband med Riksbankens räntemöten och betyder enkelt uttryckt att man är “snäll” mot marknaden med låga eller sänkta räntor. Duvaktiga besked innebär bland annat lägre eller fortsatt låga boräntor och eldar som regel på börsen, då det ses som en stimulativ åtgärd.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS