För första gången någonsin minskar antalet rika kineser som ansöker för Portugals Golden Visa-program.
Rika kineser får svårare att investera i Portugal
Mest läst i kategorin
Portugal är ett attraktivt land för rika kineser som vill fly från pandemin och politisk oro. För 3,5 miljoner kronor erbjuder Portugal ett milt klimat, en avslappnad livsstil och tillträde till EU.
Golden Visa-programmet har lockat till sig tusentals kineser till Portugal under det senaste decenniet, och bidragit till den svallvåg av nya pengar som kommit till landet.
Men nu sinar pengarna – och det beror inte på en minskad efterfrågan från kineser som vill lämna hemlandet, skriver Bloomberg.
Det är snarare tvärtom, då fler rika kineser vill flytta sitt kapital, eller vill ha en reservplan då landets nolltolerans mot Covid gjort att den tillväxten stannat av.
Konsultfirman Henley & Partners uppskattar att 10 000 förmögna personer vill flytta så mycket som 48 miljarder dollar från Kina nästa år.
Hinder från två håll
Men nu möter de kineser som vill flytta sitt kapital till Europa hinder från två håll.
EU har uttryckt missnöje med de visa-program som finns inom unionen, och som lockar förmögna med skattehemvist och medborgarskap. Malta och Cypern har skrotat sina program efter påtryckningar, men fortfarande finns de i tio medlemsländer.
Portugal kräver även en intervju med individen på plats, vilket är svårt för kineser då de inte kan lämna Kina på grund Covid.
Det innebär att kinesiska investerare för första gången inte är den största grupp som får ett av Portugals Golden Visa.
Men det är inte enbart de förmögna kineserna som drabbas. Företagare och fastighetsmäklare i Portugal går miste om en stor del av utländskt kapital.
Ett försök att rädda landets finanser
Portugals så kallade Golden Visa-programmet infördes 2011 för att stärka landets finanser efter EU:s räddningsaktion. Samtidigt privatiserade man en stor del av landets statliga företag.
Det medförde ett stort inflöde av kinesiskt kapital, och många passade på att investera. Siffror visar att så många som 10 000 visa delades ut, och de flesta gick till rika kineser.
Men EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är inte förtjust i utveckligen och menar att regionens värderingar inte är till salu.
För tio år sedan var det inte många som reagerade på kineserna investeringar i Portugal – det sågs närmast som ett försök att hindra landet från konkurs.
Kineserna uppmärksammas
Men i takt med att USA mer och mer ser Kina som en konkurrent har investeringarna uppmärksammats.
Med start i år har Portugal begränsat antalet visa i Lissabon och i vissa regioner längs med kusten, i ett försök att locka investeringar till mindre exploaterade områden.
Trots att Portugals minskade intresse för Kina har de rikaste kineserna gjort avtryck i landet.
Jack Ma, Alibabas grundare ska nyligen ha besökt landet i syfte att investera.
Men högsta hönset bland Portugals kineser är miljardären Guo Guangchang, ordförande för konglomeratet Fosun.
Han var en av de första att investera i landet, och anser det vara hans andra hem.
Och han har inga avsikter att flytta.
Läs även: Kina: Nancy Pelosi leker med elden