Enligt färska siffror från SCB uppgick inflationen till 3,6 i november. Priserna går upp och det kan även lönerna göra samtidigt som det är osäkert vad som händer på bostadsmarknaden.
Rekordhög inflation – priser och löner går upp
Mest läst i kategorin
Ökade energipriser och kostnader för bland annat gödsel och diesel eldar på inflationen som ser att att leda till dyrare mat och kläder nästa år.
Vad som händer på bostadsmarknaden framöver hänger fortfarande i luften.
“Om vi får en varaktig inflation och man måste höja räntenivån, så skulle det kunna sänka bostadspriserna”, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, till Svenska Dagbladet.
Lönerna kan öka
Samtidigt kan lönerna öka genom inflationen, vilket då kommer leda till att många bostadsägare isåfall lättare kommer kunna amortera på sina bolån.
I nuläget tror hushållen och företagen att inflationstakten är övergående, enligt mätningar från Prospera.
Om de tror på en mer långvarig ökning kan dock kraven på högre löner öka.
“Hittills har fackföreningarna sagt att de bedömer att inflationstoppen är övergående samtidigt som de konstaterar att löneavtalen som träffats de senast tio till tolv åren har gett reallöneökningar”, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.
Att ha sina pengar på sparkontot är inte någon bra idé sedan de kommer ätas upp av inflationen – där cirka 72 miljarder kronor försvinner för hushållen, om pengarna ligger på nollräntekonton, enligt SCB.
Hålla koll på Fed
För den som vill ligga steget före på börsen är det bra att hålla koll på vad Fed gör för att motverka inflationen framöver.
“Ur ett börsperspektiv kokar det ned till vad centralbankerna gör och då är det för en svensk sparare viktigare vad Fed gör än vad Riksbanken gör”, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.
Läs även: Sverige har högsta inflationen på 28 år
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.