Dagens PS

Regionerna betalar rekorddyr ränta – har lånat 800 miljarder

Ränta region vård pris
Räntorna blir dyrare för alla – även för offentlig sektor. Foto: Skånes universitetssjukhus
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 11 okt. 2022Publicerad: 11 okt. 2022

Regionerna i Sverige kan få en räntechock. Regioner och kommuner har lån på 800 miljarder. Det leder till dyr ränta.

Statsbidragen i år har betalats ut för att regionerna ska kunna beta av vårdskulden som uppstått under pandemin. Men vården ligger fortfarande efter – och möjligheterna att beta av köerna minskar när man nästa år inte längre får ta del av pandemimiljarderna som betalats ut sedan 2020.

Regionerna får också stigande kostnader för drivmedel, el och uppvärmnig. Det skriver SKR i en hemställan om bidrag från staten.

Dessutom riskerar de stora skulderna att leda till dyr ränta för regioner och kommuner.

800 miljarder i skuld – rekorddyr ränta

Räntorna blir dyrare när lånen ska förhandlas om, skriver DN. Den totala skulden ligger på 800 miljarder kronor för regioner och kommuner, och räntebindningstiden ligger på två år. Trots att de kan låna billigt kommer det innebära höjda utgifter för att betala ränta.

“Personalbrist, ökade pensionskostnader och att pandemistödet upphör vid årsskiftet ligger bakom” säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner (SKR) till Dagens Nyheter.

Statsbidrag som upphör

Under pandemiåren innebar de statliga statsbidragen att både kommuner och regioner kompenserades för de minskade skatteintäkterna. Nästa år kommer dock statsbidragen inte att förnyas, vilket kommer innebära att de offentliga finanserna ser betydligt dystrare ut. Och värst blir det för regionerna i landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Alla regioner säger att det ser jättedåligt ut, säger Annika Wallenskog till DN.

Pensionsskuld på 500 miljarder

Pensionsskulden inom kommuner och regioner ligger på cirka 500 miljarder kronor – en skuld som kommer att öka med 45 miljarder på grund av inflationen. Och trots att regionerna har mycket färre anställda än kommunerna kommer ändå hälften av skulden hamnar på regionerna, skriver DN. Kostnaderna kommer fortsätta öka året därpå.

– 2024 ser ännu värre ut, säger Annika Wallenskog till DN.

Skattechock väntar

Tillsammans med dyrare ränta kommer underskotten beräknas motsvara en krona i skattehöjning bara för regionerna. Sedan tillkommer kommunerna, skriver DN. Om det blir någon skattechock återstår dock att se. Staten skulle kunna skjuta till pengar i ett nytt statsbidrag, exempelvis.

Läs mer om ränta:

Centralbanken trippelhöjer räntan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]