Dagens PS

Regionen Luhansk föll – men Ukraina kan fortfarande vinna

Luhansk
Ryska trupper poserar i Lysychansk. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 juli 2022Publicerad: 04 juli 2022

Efter att ha presterat väl i krigets inledning tappar nu Ukraina mark och Luhansk oblast har fallit. Ett långt utnötningskrig har tagit vid – men Ukraina har fortfarande alla möjligheter att stoppa Rysslands arméer, analyserar The Economist

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ukrainska militärkommandot bekräftar att landets styrkor dragit sig tillbaka från staden Lysychansk som var den sista som kontrollerades av Ukraina i landets östligaste region Luhansk oblast. Det Londonbaserade Institute for the Study of War skriver i sin rapport att ukrainska styrkor förmodligen medvetet hade dragit sig tillbaka från Lysychansk för att undvika omringning.

“För att bevara livet på ukrainska försvarare togs ett beslut om att dra sig tillbaka”, skriver det ukrainska militärkommandot i sin rapport.

Putin informerades om Luhansk fall

Samtidigt ses det för Ryssland som en stor seger att man nu helt övertagit den ena av de två regioner som kallas Donbas, där den andra är Donetsk oblast där stridigheterna fortsätter och Ukraina fortfarande har kontroll över cirka halva regionen. Landets försvarsminister Sergej Sjojgu presenterade nyheten om Luhansk oblasts fall för president Vladimir Putin på söndagen, enligt The Guardian. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj svor att återta regionen.

Efter att ha tillfogat Ryssland stora förluster i krigets inledning pressas nu Ukraina rejält av den ryska krigsmakten som lärt sig dra fördel av sin överlägsna eldkraft från artilleri när stridigheterna i Donbas mer kommit att likna första världskrigets skyttegravskrig än andra världskrigets blixtattacker.

Betyder det då att Ukraina är på väg att bryta samman? Inte alls, skriver The Economist – kriget har övergått från en kort kampanj till ett längre krig, och då är förutsättningarna annorlunda. Fler ukrainare har velat ta värvning i armén än vad det funnits vapen till och kan Ukraina utjämna eldkraften har de stora reserver av manskap att fortsätta försvara sitt land med.

“Den ryska framryckningen är långsam och kostsam. Med Nato-vapen ny taktik och tillräckligt med ekonomiskt stöd har Ukraina alla möjligheter att tvinga tillbaka Rysslands arméer. Även om förlorat territorium kommer att bli svårt att återta, kan Ukraina visa meningslösheten i Vladimir Putins kampanj och framstå som en demokratisk stat som blickar västerut. Men för att göra det behöver den uthålligt stöd. Och det är fortfarande tveksamt.”

Beroende av väst vapenproduktion

För Ryssland gäller det motsatta förhållandet – de har lidit stora förluster av manskap och att rekrytera nya soldater till “den särskilda militära operationen” på frivillig basis har visat sig tufft för Putins regim.

ANNONS

Ukrainas framtid är beroende av de västliga demokratiernas vapenproduktion och fortsatta enighet kring ekonomi och energi. Det är en prekär situation för Ukraina – men kriget kan också tippa över åt andra hållet och saker är långt ifrån avgjort. “Om Ryssland börjar tappa mark på slagfältet kan oliktänkande och stridigheter sprida sig i Kreml”, enligt The Economist.

Tills vidare fortsätter slaget om Donbas och kriget i Ukraina. “Nu kommer det långa kriget. Det kommer att tömma vapen, liv och pengar tills ena sidan förlorar viljan att kämpa vidare”, skriver tidningen.

Läs även: Lögnernas krig – Ukrainas kamp mot fake news

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS