Kinas fabriker tappar föga oväntat rejält med fart i april – siffran är den lägsta sedan februari 2020 då pandemin nyss brutit ut.
Ras i Kinas fabriker för andra månaden i rad
Mest läst i kategorin
Enligt CNBC backar det officiella inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin (PMI) i Kina till 47,4 i april, vilket uppges vara den lägsta siffran sedan februari 2020 när pandemin precis hade tagit fart.
I mars låg PMI på 49,5 i Kina som en jämförelse.
Statistiken kommer från National Bureau of Statistics och i ett uttalande därifrån förklaras det dramatiska PMI-raset i Kina i första hand vara kopplat till covid-störningarna, som lett till omfattande nedstängningar, däribland i megastaden Shanghai som brukar beskrivas som ett finansiellt nav.
Det här har gjort att både efterfrågan och utbudet sjunkit i den kinesiska tillverkningssektorn.
Nedstängningarna har tvingat fabriker att stänga och spätt på de redan alarmerande störningarna i leveranskedjan.
Tapp för Kinas fabriker andra månaden i följd
Det är andra månaden i rad som PMI faller i Kina och oron är stor för att den ekonomiska avmattningen ska förvärras under andra kvartalet, vilket då kommer att sänka den globala ekonomiska tillväxten, enligt bedömare.
“Vissa företag står inför svårigheter när det gäller viktiga råvaru- och komponentleveranser, försäljning av färdiga produkter och stigande lager”, konstaterar National Bureau of Statistics, NBS, uppger CNBC.
Kinas strikta covid-policy har lett till lock downs (nedstängningar) i ett dussintals kinesiska storstäder och hundratals miljoner människor är i dag instängda och isolerade till sina hem.
Det slår i sin tur hårt mot landets konsumtion och på förekommen anledning sänker analytiker tillväxtprognoserna för Kina, som är världens näst största ekonomi efter USA.
Delindex för produktionen sjönk till 44,4 i april från 49,5 i mars, medan orderingången föll till 42,6 från 48,8 i mars.
Senaste nytt
Tesla har varnat för en nedgång i Kina
Bland utländska bolag som varnat för en tillfällig nedgång i produktionen på grund av nedstängningarna i Kina finns den amerikanska elbilsjätten Tesla, som stängt ner sin fabrik i Shanghai på grund av covidrestriktionerna.
Samtidigt har en del analytiker sagt att Kina står inför stigande recessionsrisker och menar att regimen måste stimulera ekonomin mer för att nå det officiella målet om en tillväxt på omkring 5,5 procent för 2022.
Vid sidan av covid-nedstängningarna och en försämrad konsumtion utgör det pågående Ukrainakriget och nedgången på den kinesiska fastighetsmarknaden ökade risker för landets ekonomi.
Politbyrån i Peking, Kines högsta beslutsfattande organ inom det styrande kommunistpartiet, har lovat öka det politiska stödet till en sargad aktiemarknad.
Samtidigt menar analytiker att Kina måste lätta på sin noll-covid-politik om de finansiella stimulanserna ska få effekt.
Läs även: De fyra största hoten mot Kinas ekonomi
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.