I sin iver att generera stora vinster har internationella storföretag inom energi och livsmedel medverkat till att trycka upp inflationen, enligt ny rapport.
Ketchupeffekt när jättarna eldar på inflationen
Mest läst i kategorin
Bakom rapporten står de brittiska tankesmedjorna Institute for Public Policy Research och Common Wealth.
Där slår forskarna fast att internationella energi- och livsmedelsföretag varit angelägna om att upprätthålla sina marginaler genom att föra vidare högre priser till konsumenterna, berättar CNBC.
Detta har gjort att inflationens toppar blivit högre och mer ihållande, enligt rapporten.
Företagens agerande förstärkte inflationen 2022 och det bör inte förbises, slår forskarna fast och pekar särskilt ut olje- och gasindustrins aktörer, livsmedelsproducenterna och råvarusektorerna som ansvariga.
Storföretagen anklagas för greedflation
Att storföretag höjer priserna mer än vad som är nödvändigt för att skydda sina marginaler kallas greedflation, och det är mycket ifrågasatt.
Bjässarna har mycket stort inflytande och makt över ekonomin, visar undersökningen där finansiella rapporter från 1 350 börsnoterade företag i Storbritannien, USA, Tyskland, Brasilien och Sydafrika analyserats.
I slutet av 2022 var företagens nominella vinster i genomsnitt 30 procent högre än i slutet av 2019.
Förutom att skydda sina marginaler kunde företagen “skörda övervinster och sätta priser som var högre än vad som skulle vara socialt och ekonomiskt fördelaktigt”, skriver författarna, enligt CNBC.
Här är fyra bjässar som pekas ut i rapporten
Shell, Exxon Mobil, Glencore och Kraft Heinz är företag som identifierats i rapporten och där vinsterna “vida överträffat” inflationen, framgår det.
Forskarna framhåller att storföretagens vinster inte är enda orsaken till inflationen. Exempelvis orsakade Rysslands invasion av Ukraina en rischock på energimarknaden, men företagens prissättningskraft i sammanhanget går inte att bortse från, menar forskarna och konstaterar att detta dock har hamnat i skuggan av inflationsdebatten.
CNBC skriver att inflationen tog fart i mitten av 2020 och att den utlöstes av en mängd faktorer som flaskhalsar i den globala leveranskedjan, volatila förhållanden i livsmedelsproduktionen, strama arbetsmarknader, pandemiska stimulansåtgärder och så kriget mellan Ryssland och Ukraina då.
ECB-chefen utesluter inte företagens roll
Tankesmedjorna som nu tar upp storföretagens greedflation har tidigare fått stöd för att det kan vara en potentiellt bidragande faktor till inflationen. Både analytiker och ECB-chefen Christine Lagarde har dryftat frågan.
Branschföreträdare tillbaka att de medverkat till att ge inflationen bränsle.
Här kan du lära dig mer om greedflation. Källa: SVT.
Fotnot: Greedy betyder girig på svenska.
Läs även: Goldman Sachs: Då sänker ECB räntan Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.