Räntan faller och det är ett helt nytt läge på marknaden. Investerarna spekulerar i om det betyder en kommande boom, eller tvärtom att företagsvinsterna snart faller?
Räntan faller – hur anpassar sig investerarna?
Mest läst i kategorin
Riksbanken, Europeiska centralbanken (ECB) och Bank of England har alla sänkt styrräntan den senaste tiden, och nästan allt talar för att den amerikanska centralbanken Federal Reserve hakar på i den utvecklingen vid nästa möte i mitten av september.
Förvänta er inte att något särskilt händer när det väl sker – marknaden har räknat in sänkningen i prissättningen redan.
Tre förväntade sänkningar i år
Frågan om räntan ska sänkas är egentligen inte en fråga på marknaden lägre. Vad investerarna däremot spekulerar mycket i är hur många sänkningar det blir, och hur fort det går, rapporterar CNBC.
Enligt CME:s verktyg Fedwatch räknar marknaden just nu med tre prissänkningar i år från Federal Reserve. Bank of England och ECB förväntas också sänka tre gånger till, enligt verktyget som spårar investerarnas förväntningar på var räntan tar vägen.
Sänkningarna ser också ut att fortsätta under 2025, enligt verktyget. Många ser nu en kommande förbättring för samhällsekonomin i USA och Europa när räntorna blir lägre samtidigt som inflationen också har blivit det.
September-oktober normalt svaga
Vad det betyder för börsen är mer osäkert, skriver CNBC. Stoxx 600, som är ett Europa-index, är upp 10 procent hittills i år. USA:s S&P 500 är upp 17 procent. Augusti började med ett rejält ras, men det är nu återhämtat.
“Marknaden, i termer av prismomentum, i termer av värderingar, av sentiment, har i stort sett återhämtat sig, och vi går in i den säsongsmässigt svaga september- och oktoberperioden här. Så jag förväntar mig hackiga marknader som drivs av olika faktorer, geopolitik, företagssvinster, marknadsledare som AI-sektorn”, säger Beat Wittmann, ordförande och partner på Porta Advisors, till CNBC.
Föredrar aktier när räntan faller
De hackiga marknaderna han förutspår handlar enligt honom om “försenad konsolideringskorrigering” samt viss sektorsrotation, men tillägger att “det tillgångsslag som bör väljas här mycket tydligt för resten av detta år, och särskilt för 2025 och framåt, är aktier”.
Den stora osäkerhetsfaktorn är geopolitiken och makroekonomin. Det amerikanska presidentvalet blir avgörande på många sätt, och marknaden kommer att noga följa kalendern och studera höstens makrosiffror som BNP och sysselsättning, som Dagens PS tidigare rapporterat om.
Företagens vinster avgörande
En annan viktig faktor som kommer att studeras noga är företagens vinster. Det är inte alls säkert att lägre räntor leder till någon boom – snarare kan det vara ett svar som behövs för att undvika krasch.
“Jag tror verkligen att ju fler räntesänkningar du får, är sannolikheten att de kommer med negativa data och därmed försvagande resultatmomentum mycket hög. Så det är svårt, tror jag, att vara för optimistisk”, säger Arnaud Girod, chef för ekonomi och cross asset strategy på Kepler Cheuvreux.
Läs även: Höstens makrosiffror sätter agendan för börsen (Dagens PS)
Läs även: Ny prognos: Sveriges framtid ljusare än väntat (Dagens PS)
Läs även: Gott omen för ekonomin – containertrafiken ökar (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.