Brittiska importföretag är förlorare när pundet rasar, men i dag har pundet ryckt upp sig något mot den amerikanska dollarn.
Pundet stiger något – vinnare och förlorare
Mest läst i kategorin
Reuters uppger att pundet på tisdagen återhämtat nästan 5 procent från måndagens dramatiska tapp till en ny rekordlåg nivå mot den amerikanska dollarn.
Dollarn uppges på tisdagen vara under press av vinsthemtagningar och faller på grund av det tillbaka något från sin 20-åriga högstanivå.
På medellång sikt talar fundamenta dock till dollarns fördel, framgår det.
Euron har under tisdagen stigit 0,42 procent medan pundet – när allt summeras – avancerat nästan 1 procent mot dollarn, som enligt Reuters backat 0,33 procent i dag mot den japanska yenen.
Det är fortfarande så att flera världsvalutor i förhållande till dollarn är snubblade nära katastrofalt låga nivåer, som inte setts på två decennier och mer än så.
Samtidigt är dollarn fortsatt stark – trots dagens paus i valutarallyt.
När det gäller pundet tror marknadsanalytiker som CNBC talat med att det stundar mer smärta framöver.
En av dem, strategen Graham Secker på Morgan Stanley, räknar med att pundet inte är värt mer 1,02 dollar vid årsskiftet.
Medan brittiska importföretag är förlorare på den omstridda och svaga brittiska valutan uppges många globala företag som står utanför Storbritannien – och är verksamma inom råvaror, konsument- och hälsovårdstjänster – tjäna pengar på pundets kollaps.
Det är inom dessa segment, som nämns det nyss nämnda stycket, som det kan vara smart att tanka aktier nu, resonerar proffsen.
Brittiska ekonomen Jim O’Neill säger till CNBC att det inte bara är en stark dollar som fått pundet ur balans.
“Det är en konsekvens av en extremt riskabel budget från den nya premiärministern”, säger han och tillägger att Bank of England heller inte höjt räntan tillräckligt mycket i kampen mot den extremt höga inflationen, som utlöst den värsta levnadskostnadskrisen i Storbritannien på årtionden.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.