Lars Calmfors är professor i nationalekonomi, och han varnar nu för nästa giftiga dekokt: Sverige är på väg mot stagflation. Men vad betyder det och varför är det farligt?
Professorn: Stagflationen kommer till Sverige
Mest läst i kategorin
Inflationen kommer nu börja att sjunka efter sommarens ihållande nivåer, menar Lars Calmfors som är professor emeritus vid Stockholms Universitet. Och med det kommer en något starkare krona.
MISSA INTE: Expert om döden på jobbet: “Vill inte kalla det olyckor” – Dagens PS
Räntehöjningar, inflation, arbetslöshet
Räntehöjningarnas effekter på inflationen kan komma upp till två år efteråt, vilket gör att folk borde ha is i magen när det gäller bedömningen om de senaste räntehöjningarna fått effekt eller inte:
”Vi vet att räntepolitiken slår med upp till två års eftersläpning på inflationen. Trots det utgår hela diskussionen om vad Riksbanken ska göra härnäst utifrån de senaste siffrorna. Det där är nästan en lite fördummande diskussion. Man ska ha det lite längre tidsperspektivet”, säger Calmfors till Affärsvärlden i en intervju.
Senaste nytt
“Nån tiondels procent hit eller dit”
Att inflationen håller i sig på högre nivåer än tidigare, samtidigt som ekonomin stannar in och arbetslösheten stiger kallas för Stagflation – en kombination av orden inflation och stagnation. Inflation betyder prisökningar, och stagnation innebär lågkonjunktur.
”Det är klart att man ska titta på aktuella siffror. Men någon tiondels procent hit eller dit kan inte vara avgörande för hur man ska tänka för politiken framöver.”
Stagflation
Både arbetslösheten och inflationen i juli fortsätter på samma nivå som juni.
“Oftast tänker man sig ju det som hög och ökande inflation samtidigt som produktion och sysselsättning faller. Nu ser det snarare ut att bli fallande produktion och sysselsättning samtidigt som inflationen visserligen är för hög, men den ökar inte utan faller. Så det kunde vara värre.”
Trots det bedömer han det som att stagflationen är på väg.
En anledning till att inflationen hållit i sig så länge trots räntehöjningarna kan vara att sparandet varit högt sedan pandemin. Då har man kunnat hålla uppe sin konsumtion trots stigande priser och räntor – och därmed har Riksbankens räntehöjningar inte bitit på hushållens konsumtion.
Svenska kronans återkomst
Nu kommer kronan dessutom stärkas mot andra länders valutor, tror han.
”Det borde det vara världens säkraste bet att utgå från att krona kommer att stiga igen. Det finns inga fundamentala faktorer som kan motivera att kursen ska vara så låg som den är nu”, säger han till Affärsvärlden.
Läs mer om stagflation:
Experten om mardrömsscenario – Dagens PS
Nytt kallt krig ger stagflation i västländerna – Dagens PS
Fondförvaltarna överrens om stagflationen – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.