Inflation och räntehöjningar sänker affärsaktiviteten för fjärde månaden i rad i Europa och illavarslande ekonomiska signaler kommer även från Australien och Kina.
Pressen ökar ännu mer på Europas ekonomi
Mest läst i kategorin
I oktober sjönk inköpschefsindexet i euroområdet till 47,1 från 48,1 i september.
Mätningen omfattar tillverknings- och tjänstesektorn och det är fjärde månaden i följd som ekonomin saktar ner i Europa och hamnar under den viktiga 50-tröskeln, som signalerar expansion, skriver The Wall Street Journal.
“Efterfrågan faller kraftigt och företagen blir alltmer oroliga över höga lager och svagare försäljning än väntat, särskilt när vintern närmar sig”, säger Chris Williamson, chefsekonom på S&P Global Market Intelligence, som gjort mätningen, till WSJ.
Situationen väntas bi mer problematisk i närtid
Bedömningen är, säger han, att den ekonomiska nedgången i Europa accelererar närmare årsskiftet.
Undersökningen som visar på den ekonomiska dippen sammanfaller med Europas konflikt med Ryssland, som uppges gå in i en allvarligare fas då Ryssland stängt av gaskranen till Europa som svar på västmakternas ekonomiska sanktioner för kriget i Ukraina.
De europeiska myndigheterna har varnat för strömavbrott och att ransonering av el kan bli nödvändigt för att parera i spåren av en hotande energikris i vinter.
Sammantaget är det en mängd faktorer som riskerar att försvaga den europeiska ekonomin ännu mer, konstaterar WSJ.
Det positiva är att lagringsvolymerna uppges vara höga, samtidigt som vintersäsongen inlett milt där den redan börjat.
Effekten av det är att naturgaspriserna sjunkit till 130 euro per megawattimme från toppnoteringen på nära 35o euro i slutet av augusti, framgår det.
IMF gick ut med skarp varning till Europa i helgen
“En viktig risk på kort sikt är ytterligare störningar i energiförsörjningen, vilket i kombination med en kall vinter kan leda till gasbrist, ransonering och djupare ekonomisk smärta”, varnade dock Internationella valutafonden, IMF, på söndagen, uppger WSJ.
Tidningen berättar att IMF har sänkt sin ekonomiska tillväxtprognos för euroområdet 2023 till blygsamma 0,5 procent.
I januari, före Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari, räknade IMF med en ekonomisk tillväxt på 2,5 procent i euroområdet.
Nu har man sänkt sina prognoser för andra europeiska ekonomier.
Alfred Kammer, chef för IMF: s Europaavdelning, talar om “allvarliga ekonomiska förluster från kriget” för Europa.
Även i Australien kommer signaler om att ekonomin bromsar in, vilket uppges vara den första månatliga nedgången sedan januari.
I Kina växte BNP visserligen i tredje kvartalet men prognosen framöver ser dyster ut.
Läs mer om det här: Snabb tillväxt i Kina men prognosen dyster
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.