Europeiska centralbanken (ECB) pressas att dra ner på sina obligationsköp efter nya siffror på inflation på 3 procent i eurozonen – den högsta på ett decennium.
Press på ECB efter inflation på 3 procent i eurozonen
Mest läst i kategorin
Eurozonens ekonomi går starkt i återhämtningen efter coronapandemin – vilket också leder till stigande inflation i eurozonen.
Inflationssiffrorna i augusti för det harmoniserade konsumentprisindexet steg till 3 procent på årsbasis, jämfört med 2,2 procent i juli. Det är de högsta inflationssiffrorna på ett decennium och ökningen överträffade förväntningarna hos de flesta ekonomer, enligt Financial Times.
Högst i Estland, Litauen och Belgien
Senast konsumentpriserna steg så snabbt i eurozonen var i november 2011 då ECB precis höjt räntan, vilket också är den senaste gången som centralbanken gjorde det. Financial Times skriver att pressen nu växer på centralbanken att dra ned takten på sina obligationsköp som använts för att stimulera ekonomin under coronapandemin.
De högsta inflationssiffrorna fanns i Estland, Litauen och Belgien, mellan 4,5 och 5 procent. I Tyskland är inflationen på 3,4 procent den högsta på 13 år, vilket fick den tyska tidningen Bild att utropa “ny inflationschock” i rubriken på sin förstasida.
Det senaste året har priserna på energi stigit med 15,4 procent. Priserna på mat, alkohol och tobak steg med 2 procent och priserna på industrivaror steg med 2,7 procent. Den så kallade kärninflationen, där dessa volatila varor räknas bort, mer än dubblades till 1,6 procent – den högsta siffran sedan 2012.
Många tror på avmattning
Många ekonomer och analytiker tror dock att den höga inflationen är övergående.
“Effekterna av återöppnings- och tillgångskedjeproblem kan intensifieras under de närmaste månaderna. Men vi misstänker att de kommer att börja blekna nästa år när den globala konsumtionen och handelsmönstren återgår till något som liknar pre-pandemiska normer, och producenter – särskilt halvledare – kan öka sin produktion”, säger Jack Allen-Reynolds, ekonom på Capital Economics till Financial Times.
Läs mer: Oj, oj – vilken förvirring som råder om inflationen
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.