Fler sällar sig till kritiken mot Jerome Powells och Feds aggressivare räntepolitik och investerare varnar för att inflationen kan övergå i deflation.
Powell har huvudvärk – och marknaden är skräckslagen
Mest läst i kategorin
Federal Reserves ordförande Jerome Powell har deklarerat att de planerade och mer aggressiva räntehöjningarna kan orsaka “viss smärta”.
Uttalandet från den amerikanska centralbankschefen i helgen under det ekonomiska Jackson Hole-symposiet har redan utlöst dramatiska börsras.
Nu varnar Londonbaserade Cross Border Capital, uppger CNBC, för att Fed begår ett “stort policyfel” med sin hökaktiga penningpolitik i kampen mot inflationen.
Analytiker där anser att Fed förbisett den “kvantitativa likviditetsdimensionen” när balansräkningen ska krympas och det har, enligt bedömarna, “en asymmetrisk inverkan på ekonomin”, skriver CNBC.
Enligt Cross Border Capitals vd Michael Howell tömmer centralbanker finansmarknaderna på likviditet för snabbt och det kan orsaka instabilitet i ekonomin.
Samma utveckling märks bland penningpolitiska makthavare i euroområdet, enligt Howell som ser med stor oro på utvecklingen.
I första hand när det gäller USA.
“Någon gång under 2023 kommer Fed att tvingas svänga mot att få upp balansräkningen igen och den amerikanska dollarn. Tills denna punkt är nådd kommer de närmaste månaderna att se större QT (kvantitativ åtstramning). Detta borde skrämma marknaderna”, säger han till CNBC som berättar att fler experter är bekymrade.
Mazars chefsekonom George Lagarias kastar ut frågan om Feds kvantitativa åtstramningar kommer att “suga pengar från marknaderna i snabb takt”.
Det visar sig, säger han och menar att det finns anledning att vara orolig över de långsiktiga konsekvenserna av Feds agerande.
“Avmattningen kan bli en djup lågkonjunktur. Inflationen kan förvandlas till deflation”, befarar han.
Centralbankerna hävdar att det finns utrymme att minska på obligationsinnehaven.
Men Garry White, chefsinvesteringskommentator på den brittiske investeringsförvaltaren Charles Stanley, varnar för att problemen i ekonomin kan förvärras om centralbankerna börjar sälja av statsobligationer.
Även han är rädd för att centralbankerna underskattar riskerna med “en betydande kvantitativ åtstramning”.
Fotnot – det betyder hökaktig och motsatsen duvaktig.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.