Dagens PS

Polen: Hårdare sanktioner mot Ryssland – Ungern: Inga alls

Sanktioner mot Ryssland
Ungerns premiärminister Viktor Orban till vänster, Polens dito till höger Mateusz Morawiecki och Rysslands president Vladimir Putin i mitten. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 sep. 2022Publicerad: 23 sep. 2022

Länder som Polen, Estland, Lettland och Litauen trycker på i EU för hårdare sanktioner mot Ryssland. Samtidigt vill Ungern inte ha några nya sanktioner alls, rapporterar Financial Times.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Stäng av Ryssland från Swift, förbjud diamantimporter, och fler sanktioner mot lyxvaror och Rysslands IT-, cybersäkerhets- och mjukvaruindustri. Det kräver Polen, Estland, Lettland och Litauen i förhandlingar om EU:s nästa sanktionspaket.

Men samtidigt vill Ungern inte ha några nya sanktioner alls, så det kan bli svårt att komma överens eftersom alla EU:s 27 länder behöver enas för att genomföra sanktioner, rapporterar Financial Times.

Ungern vill ta bort sanktioner mot Ryssland

Ungerns premiärminister Viktor Orbán ska på onsdagen ha sagt på ett möte med Fidesz-partiet att EU:s befintliga sanktioner mot Ryssland bör skrotas. Under torsdagen meddelade partiet att de planerar en “nationell konsultation” om ungrarna stödjer EU:s sanktioner.

Diplomater påpekar dock enligt Financial Times att Ungern ställt sig bakom samtliga sanktionspaket mot Ryssland hittills, och att ett åttonde sådant troligen påverkar Ungerns ekonomi mindre än oljeembargot.

EU trycker på om pristak på olja

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att nya sanktioner behövdes för att svara på Rysslands beslut att påbörja en partiell mobilisering och initiera åtgärder för att annektera delar av östra Ukraina.

Det stora målet för kommissionen är enligt FT att driva igenom ett hårt förhandlat G7-avtal för att sätta ett tak för priset på rysk olja efter månader av USA-ledda förhandlingar.

Det senaste försöket för EU att begränsa rysk olja i maj slutade med att Ungern vägrade förrän de fått ett undantag så att deras raffinaderier kan fortsätta importera olja från Vladimir Putins Ryssland.

ANNONS

Läs även: EU: ”Ungern inte längre en demokrati”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS