Dagens PS

Patienten som kund – techföretag omformar sjukvården

Är den traditionella sjuksköterskan utbytt mot en AI? Techföretag satsar allt mer på digitala vårdtjänster. (Foto:TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 10 jan. 2022Publicerad: 10 jan. 2022

Blod- och avföringsdiagnostik, fitnessappar, gentest och förebyggande medicin mot HIV. Det är några av de produkter som existerar med hjälp av nya digitala tjänster från techföretag. Ny teknik kan förändra sjukvården i grunden, skriver The Economist.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rör sig än så länge mest om förbyggande åtgärder. Idag växer en svärm av digitala tjänster upp kring de digitala plattformslösningarna världen över. Det kan handla om digitala läkarbesök eller rådgivningssajter, vilket redan är en integrerad del av den svenska sjukvården. Men också om appar som underlättar att få ut recept och läkemedel som kommer med digitala funktioner för att instruera användaren. Det senaste exemplet star Teva, ett israeliskt företag för. De har uppfunnit en inhalator som själv berättar för användaren om hen använder den på rätt sätt.

Nyligen åtalades Elizabeth Holmes från företaget Theranos för bedrägeri om hur effektivt företagets blodtestning var. Men att Holmes lyckades lura en värld är egentligen inte underligt. Investeringsviljan i nya medicinsk-tekniska lösningar är enorm.

AI, digital diagnostik och telefonhälsa har nu exempelvis blivit en så stor industri att investerare under en längre period kastat pengar över branschen. The Economist skriver att det är en delvis försenad och återhållen process, på grund av alla regleringar som existerar kring vård och medicin. Men det hindrar den inte från att vara lukrativ. I USA är det 18 procent av BNP som läggs på vård och hälsa i olika tappningar. Under 2021 fördubblades de satsade medlen i startupföretag kopplade till hälsa med 57 miljarder dollar.

Antalet unicorns – nya företag värda mer än en miljard dollar – har stadigt växt i hälsosektorn.

Testning och mätning stort för techföretag

Det handlar inte bara om hälsotjänster som liknar svenska 1177 eller Kry, utan också om AI-algoritmer som ger en allt bättre mätning av en persons hälsa och kondition. Dessutom växer branschen för olika typer av självtestning, där användaren tar prover – på blod, saliv eller avföring och skickar in till företag som sedan kan redovisa resultat via en app.

På så vis kan du få ut värden som visar om du ligger i riskzonen att utveckla diabetes, har underliggande sköldkörtelproblematik, har ärftlighet för vissa sorters sjukdomar och så vidare. Dessutom vet man sedan tidigare att AI ofta är bättre än läkare på att bedöma vad som kan vara hudcancer.

Samtidigt satsar teknikjättar som Alphabet (Google), och Amazon stort. Framför allt handlar det om att använda olika typer av hälsodata till smarta lösningar och att sälja elektronik som fitnessklockor. Dessa blir allt mer avancerade och mäter ECG såväl som blodtryck.

Genom plattformar säljs också läkemedel privat till kunder som har intresse av dem. The Economist nämner bland annat Nurx, som säljer förebyggande läkemedel till patienter i riskzonen att få HIV.

Patienten blir i växande utsträckning konsument, precis som på andra arenor, konstaterar The Economist. Huruvida det är bra eller inte beror på perspektivet. Fokus ligger på förebyggande åtgärder och diagnos, snarare än på läkemedel till redan svårt sjuka, och vilket är ”mestadels bra”, skriver sajten.

Läs också:

Tekniken som kommer att påverka ditt liv 2022
Googles hemliga projekt avslöjat

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]