Dagens PS

Östeuropas hedge mot EU: Kinesiska pengar

Östeuropas hedge
Slovakiens premiärminister Robert Fico. (Foto: Petr David Josek/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 okt. 2024Publicerad: 15 okt. 2024

Flera ledare i Östeuropa vill satsa på kinesiska investeringar och billig rysk energi, vilket retar gallfeber på EU-byråkraterna i Bryssel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bloomberg rapporterar om hur Slovakiens premiärminister Robert Fico lånar strategi från sin vän och allierade, Ungerns Viktor Orban – att uppvakta Kina och Ryssland samtidigt som de förklarar trohet till EU och Nato.

Till Peking i slutet av månaden

Fico ska åka till Kina i slutet av oktober i jakt på investeringar.

“Han litar inte på EU, så han letar efter nya möjligheter i öst”, säger Brigita Schmognerova, tidigare finansminister i Slovakien om Robert Fico till Bloomberg.

Kombinationen av kinesiska investeringar och fossila bränslen från Ryssland har framkommit som en alternativ maktstruktur för de globala ledare som vill “diversifiera” sig från Washington och Bryssel.

Riskerar att skapa splittring i EU

Viktor Orban har använt sig av strategin i ett decennium, och sedan Robert Fico vann valet förra hösten har Slovakien följt efter. Även Tjeckiens tidigare premiärminister och nuvarande oppositionsledare Andrej Babiš tros bli en del av blocket av Östeuropas nya EU-kritiska ledare om han vinner nästa val – där han just nu leder i opinionsundersökningarna.

Samtidigt som det här riskerar att skapa splittring i EU är det knappast sannolikt att länderna gör som Storbritannien och försöker bryta sig ur unionen frivilligt.

“Orban vill ha en ‘hedge’ och det är strategiskt vettigt för honom. Men EU är en för stark länk. Tillväxten som dessa stater får genom att vara en del av den inre marknaden är fenomenal”, säger Antonio Barroso, senior analytiker på Bloomberg Economics.

ANNONS

Läs även: Svävar mellan liv och död: “Hårda ord kan leda till våld” (Dagens PS)

Läs även: Efter EU: Rikare och friskare – ändå missnöjda (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS