Dagens PS

Oklart om parallellimport hjälper Ryssland

Jättebluff med nickel: Trafigura förlorar miljarder
När Trafigura kollade containrarna fanns inget nickel i dem. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 16 aug. 2022Publicerad: 16 aug. 2022

Sedan kriget i Ukraina inleddes har omvärldens sanktioner slagit mot den ryska ekonomin. Ryssland vill kunna fortsätta erbjuda ett brett utbud av varor till invånarna genom den nya lagen om parallellimport. Men det går trögt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I juni beslöt Ryssland om en ny lag som tillåter en slags andrahandsimport från länder där det finns tillstånd att sälja de importerade varorna.

Varor som ursprungligen exporterades med avtal för att säljas exempelvis på den kazakstanska eller iranska marknaden kan sedan också säljas vidare till den ryska. Detta oavsett vad leverantören tycker.

Enligt vice premiärminister Denis Manturov har värdet av den ryska parallellimporten hittills uppgått till 6,5 miljarder kronor. I en intervju med nyhetsbyrån Interfax säger han att den vid årets slut kan antas uppgå till 16 miljarder dollar, skriver Bloomberg.

Parallellimport mot inhemsk tillverkning

Det är en blygsam summa i relation till den import som Ryssland hade förra året, ungefär 4 procent. Förra året importerade man varor till ett värde av 380 miljarder dollar.

Att statistiken alls blir offentlig är sällsynt – Ryssland har slutat att publicera flera nyckeltal offentligt, även dem som rör import och export.

Utländska varor har blivit alltmer ovanliga i Ryssland i och med sanktionerna, men Ryssland vill i huvudsak gynna den inhemska industrin och har därför även begränsat parallellimporten till varor som ryska tillverkare har svårt att producera.

Läs också:

Sanktioner: Ryssland förlorade 40 procent av BNP
Ryska diamanter kan inte konfliktklassas

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]