President Donald Trump laddar för en dramatiskt ekonomisk onsdag som han själv kallar ”liberation day”. Tullar på hundratals miljarder dollar står på spel, men för stunden är hela cirkusen omgärdad av extrem osäkerhet och stora frågetecken.
Tullar mot allt och alla: Vad har Trump egentligen sagt?


Mest läst i kategorin
Trump har under den senaste veckan antytt att han kan vara både generös och hård i sin inställning till tullar, och att både vänner och rivaler kan påverkas. Uttalandena har fått marknaderna att gunga kraftigt, samtidigt som ekonomer varnar för stora konsekvenser även för USA.
“Jag kan komma att ge många länder undantag, men samtidigt kan alla påverkas”, sa Trump kryptiskt under söndagen.
Läs mer: Rött på Stockholmsbörsen – hela årets uppgång borta. Dagens PS
Vaga besked skapar turbulens
Trots att den självutnämnda ”befrielsedagen” närmar sig med stormsteg är det fortfarande oklart exakt vad Trump har tänkt sig.
Vita husets rådgivare står rådvilla, och National Economic Councils chef Kevin Hassett medgav öppet under helgen att han inte kunde ge några tydliga besked om vad presidenten beslutar.

“Presidenten har enormt mycket analysmaterial framför sig, men jag är säker på att han kommer fatta rätt beslut”, sade Hassett i en intervju med Fox News.
En anonym Vita huset-källa säger samtidigt att interna diskussioner fortfarande är i full gång, och att ingenting är bestämt. Trump själv tycks trivas med ovissheten, något som skapar stress hos företag och investerare.
Läs även: Attraktivt Europa petar dollarn från tronen. Dagens PS
Senaste nytt
Allmänna tullar tillbaka på bordet
En idé som åter seglat upp är tullar på all import på hela 20 procent, vilket skulle innebära breda avgifter riktade mot alla länder och sektorer. Tidigare ansågs detta som ett drastiskt alternativ som låg långt ifrån verkligheten – men marknaden oroas ändå av hotfulla uttalanden.
Peter Navarro, en av Trumps närmaste handelsrådgivare, har antytt att de nya tullarna sammanlagt kan dra in hela 700 miljarder dollar om året till USA:s statskassa.
Den summan innefattar bland annat 100 miljarder dollar från de redan presenterade biltullarna och ytterligare 600 miljarder från andra varor. Experter tvivlar dock på siffrorna och menar att en 20-procentig allmän tull snarare skulle generera hälften av den summan.
“Om Trump på allvar går vidare med detta skapar det ytterligare instabilitet på marknaderna”, skriver Wall Street Journal i en analys.
Marknaden bävar – prognoserna försämras
Ekonomer varnar för allvarliga konsekvenser. Investeringsbanken Goldman Sachs har redan justerat ner sina ekonomiska prognoser med hänvisning till risken för kraftigt ökade tullar. De nya avgifterna väntas driva upp inflationen och bromsa den ekonomiska tillväxten.
En analys från Capitol Economics konstaterar också att USA är på väg mot sin högsta genomsnittliga tullnivå sedan 1940-talet, vilket kommer att driva på inflationen och öka riskerna för USA:s handelspartners.
“Vad Trump än beslutar kommer knappast att vara slutgiltigt eller tydligt. Osäkerheten kommer att bestå”, kommenterar ekonomen Jens Nordvig från Exante Data.
Läs mer: Blackrocks vd: Många nervösa över ekonomin. Dagens PS
Trump väljer tullar själv
Det är också tydligt att beslutet helt och hållet ligger i Trumps egna händer. Hans rådgivare och ministrar kan bara gissa vad slutresultatet blir.
Samtidigt lovar Trump nya tullar på allt från olja från Ryssland till läkemedel och träprodukter, vilket ytterligare spär på ovissheten.
“Jag hoppas att utländska biltillverkare höjer sina priser. Då kommer amerikanerna köpa amerikansktillverkade bilar istället”, kommenterade Trump nyligen i en intervju med NBC.
På tisdag väntas ett första besked då handelsministern Howard Lutnick överlämnar resultaten från en omfattande handelsundersökning direkt till presidenten. Rapporten syftar till att ge Trump det underlag han behöver för att slå fast exakt vilka tullar som ska införas.
Marknaden och världen håller nu andan inför presidentens nästa drag – ett drag som väntas förändra det globala ekonomiska landskapet dramatiskt.
Läs även: De blev rika på USA-aktier – kommer smällen nu? Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.