Förra veckan levererades nya börsrekord världen över (utom i Kina). Men det kanske inte var så överraskande för de som följer centralbankernas expansiva penningpolitik.
Nya börsrekord att vänta - miljarder pumpas in
Mest läst i kategorin
Förra veckan var nämligen också ett nytt rekord för centralbankernas balansräkningar. Som bekant har ju kurvorna för de här två storheterna betett sig som siamesiska tvillingar.
Kraftigaste lutningen
I diagrammet nedan har analystjänsten Bloomberg ritat in kurvan för den amerikanska centralbankens (FED) utveckling och storlek på balansräkningen. Kurvan är inte längre lodrät, som under våren 2020 och hösten 2008, men den utgör den kraftigaste lutningen därefter.
Och det finns inga tecken ännu på att kurvan börjat flacka. I förra veckan pumpade FED in 141 miljarder kronor på finansmarknaden.
ECB 80 procent av BNP
Den nuvarande storleken på FED:s balansräkning är så gigantisk att det är enklare att prata i termer av procent av BNP. Med det måttet motsvarar FED:s balansräkning nu 37 procent i USA.
Men det är faktiskt bara halva storleken mot den europeiska centralbanken (ECB) där balansräkningen motsvarar hela 80 procent av EU-ländernas BNP.
Japan nationaliserat finansmarknaden
Den föga smickrande förstaplatsen i den här tävlingen tas hem av Japan. Balansräkningen för BoJ, den japanska centralbanken, motsvarar hela 133 procent av landets BNP. Elaka tungor gör gällande att Japan har nationaliserat hela finansmarknaden.
Som jämförelse motsvarar Riksbankens balansräkning cirka 30 procent av Sveriges BNP.
Nya börsrekord
Ur aktiemarknadsperspektiv är det alltså den här kurvan som styr börsen (se diagram nedan).
Så länge som balansräkningarna sväller (läs trycker nya pengar) fortsätter börserna upp. Budskapet från det senaste FED-mötet (Jackson Hole) är att stimulanserna kommer att fortsätta i den här takten ett tag till.
Då kommer vi sannolikt också att få nya börsrekord.
Relaterade artiklar:
Därför är Stockholmsbörsen bäst i världen. Dagens PS