En ny studie visar att extremhetta är det nya “normala” för världshaven sedan 2014. De nya temperaturerna drivs av klimatförändringar och hotar många marina ekosystem.
Ny studie: Extremhetta är det nya "normala" för haven
Mest läst i kategorin
Studien är gjord av Monterey Bay Aquarium och den visar att över hälften av världens havsyta har överskridit historiska extremtemperaturer sedan 2014, skriver CNBC.
De allt högre vattentemperaturer hotar en rad marina ekosystem som korallrev och sjögräsängar. Enbart mellan 2009 och 2018 förlorade världen 11 700 kvadratkilometer korallrev som Dagens PS har berättat tidigare, och på bara tio år har jordens korallrev minskat med så mycket som 14 procent, samtidigt som alger som växer på skadade koraller har ökat med 20 procent.
Äventyrar lokala samhällen
Den nya studien ger tydliga bevis på att klimatförändringarna fortsätter att äventyra förmågan för många lokala samhällen att försörja sig. Allt högre vattentemperaturer leder till att många fiskarter försvinner från områden där lokalsamhällena är beroende av fiske, en trend som redan syns tydligt.
“Dessa dramatiska förändringar som vi har registrerat i havet är ännu ett bevis som borde vara en väckarklocka för att agera mot klimatförändringarna”, säger Kyle Van Houtan, ledare för forskargruppen.
Datan visar sin tydliga trend: över hälften av havsytan såg extremvärme under 2014. Värmetrenden fortsatte under de kommande åren och nådde upp till 57 procent 5 år senare. Som jämförelse var det bara 2 procent av havsytan som såg så extrema vattentemperaturer i slutet av 1800-talet.
Extremhetta är det nya “normala” för haven
Vad som tidigare var ovanliga väderhändelser har nu blivit det nya “normala”.
Forskare har varnat för att världen redan har värmts upp cirka 1,1 grader över förindustriella nivåer och är på väg mot en ökning på 2,4 grader i slutet av århundradet.
De globala havstemperaturerna har värmts upp varje år sedan 1970, och marina “värmeböljor” har fördubblats i frekvens och har blivit längre och mer intensiva, enligt en specialrapport från 2019, gjord av FN:s klimatpanel IPCC.
Läs även: Ny forskning – korallreven ska övervakas av satelliter
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.