Det går inget vidare för Sverige – ekonomin krymper, industrins produktion faller, och det gör också industrins orderingång. Även hushållens konsumtion faller.
Ny statistik: Ekonomin krymper i Sverige
Mest läst i kategorin
Sveriges ekonomi minskade 0,7 procent i april jämfört med föregående månad, enligt ny preliminär från Statistiska centralbyrån (SCB).
Baseras på begränsat underlag
SCB:s månatliga BNP-indikator ska ge en tidig bild av utvecklingen för BNP, och baseras på ett mer begränsat underlag än de ordinarie kvartalssiffrorna.
”Aktiviteten i den svenska ekonomin försvagades något under det andra kvartalets första månad. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion och en något svagare produktion i näringslivet”, säger Melker Loberg, nationalekonom på SCB i ett pressmeddelande.
Jämfört med april för ett år sedan var BNP oförändrad.
Fler tunga siffror om att ekonomin krymper
SCB släpper samtidigt fler siffror som är negativa signaler om den svenska ekonomin. Industrins produktion minskade med 4,4 procent i april 2024 jämfört med motsvarande period i fjol, i kalenderkorrigerade tal.
Produktionsvärdeindex för det totala näringslivet minskade med 0,4 procent i april 2024 jämfört med mars 2024 i säsongrensade tal. Jämfört med april 2023 minskade produktionsvärdeindex med 1,4 procent.
Tappet för industrins orderingång var 8,3 procent jämfört med mars i säsongsrensade tal. Mot april i fjol minskade orderingången med 15,8 procent.
Hushållens konsumtion faller också, med 0,4 procent i april 2024 jämfört med mars 2024, i säsongrensade tal. Detaljhandel med brett sortiment mest livsmedel och dryck var den bransch som påverkade mest negativt enligt SCB, ned 1,4 procent i fasta priser.
Läs även: Ekonomen: “Stora skulder? Inget att bry sig om” (Dagens PS)
Läs även: Fler bostadsrätter landar hos Kronofogden (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.