Dagens PS

Ny rapport: Autokratier överträffar demokratier

kina
Kina lyckas bättre än demokratier som USA i en ny global undersökning (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 jan. 2022Publicerad: 19 jan. 2022

En ny global undersökning ger bottenrekord för världens demokratier. Istället är det styret i autokratier, däribland Kina, som ökar i popularitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

The Edelman Trust Barometer gick ut med frågor till 36 000 personer i 28 länder, under november förra året, uppger Reuters.

Bottenrekord för världens demokratier

De tillfrågade ger tummen ner för regeringarna i demokratier, där de är missnöjda med hur pandemin har skötts och den dystra ekonomiska nedgången.

“Vi ser verkligen en kollaps i förtroendet för demokratier”, säger Richard Edelman som ansvarar för undersökningarna.

De medborgare som har tappat mest tro på sina regeringar är de i USA, Australien, Sydkorea, Nederländerna och Tyskland.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Autokratier ökar i popularitet

Läget ser helt annorlunda ut i autokratier, som i Kina där 83 procent av de tillfrågade litar på landets institutioner, följt av Thailand och Förenade Arabemiraten.

Trots att många länder har pumpat ut pengar till sina befolkningar under pandemin så har förtroendet och framtidshoppet sjunkit som en sten.

Demokratiska Japan visar rekordlågt förtroende, där enbart 15 procent tror att de kommer ha det bättre ställt om fem år, en siffra som ligger mellan 20 och 40 procent bland andra demokratier.

ANNONS

I Kina, däremot, är två tredjedelar hoppfulla över sina ekonomiska utsikter och enligt Edelman tror många kineser att landet är bättre på att hantera olika problem, däribland pandemin.

“Jag tror det finns ett sammanhang mellan vad som görs och vad som sägs. De har haft det bättre under covid än till exempel USA”, fortsätter Richard Edelman.

Oroade för falska nyheter

Andra heta frågor i undersökningen var “fake news” där tre fjärdedelar av de tillfrågade världen över anser att de falska nyheterna används som vapen. Förutom rädslan att bli av med jobbet har klimatförändringarna seglat upp i topp i vad människor oroar sig över.

En stor del av de tillfrågade hävdar samtidigt att företagen inte gör tillräckligt för att ta itu med klimatförändringarna, ekonomisk ojämlikhet och omskolning av arbetskraft.

Läs även: USA satsar stort för att avvärja hot från Kina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]