Räntefonder har fått ett uppsving de senaste åren som en följd av stigande styrräntor. Men när dessa nu sjunker igen förändras marknaden för räntefonderna.
Ny marknad för räntefonder när styrräntan går ned
Mest läst i kategorin
Privata Affärer har i sin podcast intervjuat ränteförvaltarna Katarina Carlsson och Karin Haraldsson som har tre fonder med olika risknivåer hos Lannebo Fonder.
Investment Grade och High Yield
De sysslar med företagsobligationer men inte statsobligationer, vilket de i podcasten härleder bland annat till Lannebos tradition av att analysera bolag.
“Men vi vill inte heller spekulera i hur räntan ska gå, vilket man gör när man investerar i statsobligationer med fast ränta. Stiger räntan så faller statsobligationen i värde och vice versa. Det får de som vill ta ränterisk syssla med och vill man ha ränteexponering så kan man investera direkt i en statsobligationsfond”, säger Karin Haraldsson i Privata Affärers podcast ”Ett rikare liv”.
Företagsobligationer är lån till företag som delas upp i två riskgrupper, Investment Grade och High Yield. Obligationer med kreditbetyg BBB- eller bättre räknas på Investment Grade. Den svenska staten har högsta kreditbetyget AAA. För betyget BB- och nedåt till D räknas obligationerna som High Yield.
“Fortfarande relativt högt ränteläge”
Förvaltarna på Lannebo har tre fonder, en med fokus på High Yield, en korträntefond och en för gröna obligationer.
Det har varit fina tider de senaste åren för räntefonder, men nu när styrräntan är på väg ned kan det bli lite tuffare igen.
“Eftersom vi köper obligationer med rörlig ränta så kommer den förväntade avkastningen sjunka på sikt men vi har ju fortfarande ett relativt högt ränteläge om man ser historiskt. Ligger korta räntor runt 3 procent så är det ju fortfarande en bra avkastning. Våra fonder avkastar i dagsläget cirka 4,5-7 procent i årstakt”, säger Karin Haraldsson.
Läs även: Fondlegendaren om affären med Lannebo: “Som ett giftermål” (Dagens PS)
Läs även: Skippar gymmet – storägare dumpar SATS (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.