Dagens PS

Nu måste Irland spendera miljarderna de inte ville ha

Irland fick 13 miljarder euro som man inte ville ha, och nu måste premiärminister Simon Harris komma på hur de spenderar pengarna bäst innan valet som äger rum inom de kommande månaderna. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 11 sep. 2024Publicerad: 11 sep. 2024

Irland lockade techjättar som Apple och Google att utgå från det europeiska ölandet genom att erbjuda för stora skattelättnader. Nu har EU-domstolen beslutat att det inte var ok, och Apple och Google åläggs att betala stora skattebelopp till Irland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Beslutet från EU:s högsta domstol betyder att Irland ska motta 13 miljarder euro i skatt från Apple – ett beslut som landets regering har bestridit i åratal.

Det lämnar det lilla EU-landet med ett klurigt men oundvikligt beslut, enligt CNBC. Hur ska man spendera pengarna?

Irland bestred beslutet men får pengarna ändå

Parter som kämpar för rättvis beskattning har beskrivit beslutet som en stor seger för europeiska medborgare, medan Apple har uttryckt sin besvikelse. Den irländska staten beskriver det som att “fallet nu bara är relevant för historieböckerna”.

Med andra ord: “Oj, vad synd, men nu är Apples 13 miljarder euro våra.”

Pengarna, som har varit avsatta i väntan på ett beslut, förs över till Irland direkt.

Gyllene äpple
EU:s beslut blev ett gyllene äpple för Irland. (Bild: Canva)

“Den irländska regeringen har nu fått 13 miljarder euro som man har sagt till alla att man inte vill ha”, säger Aidan Regan, professor i politisk ekonomi vid Dublins universitet till CNBC.

ANNONS

Senaste nytt

Miljarder som pressar politikerna

ANNONS

“Det finns ett stort inrikespolitiskt tryck på regeringen inför det val som äger rum snart. Det plötsliga inflödet av 13 miljarder euro pressar politikerna att leverera en plan för landets stora problem kopplade till bland annat infrastruktur och bostäder”, fortsätter han.

Självklart är tillflödet av pengar en tillgång för Irlands ekonomi, men läget är alltså besvärligt. Nu måste den irländska regeringen visa sin hand snabbt – eller riskera att det stora beloppet fallet i oppositionens händer.

“Jag tror inte att regeringen kommer att lägga mycket vikt vid vad det internationella samfundet säger om det hela – man kommer att behöva fatta snabba beslut för att blidka sin väljarkår.”

Lukrativt beslut för Irland

Irland, som bland annat huserar Apples huvudkontor i EU, har en av de lägsta företagsskatterna i hela unionen.

Efter åratal av juridiskt tjafs om att bolaget skulle slippa betala tillbaka de orättvisa skattelättnaderna som de åtnjutit i Irland har det nu landat i att Apple måste betala – Irland har gett techjätten ett olagligt stöd.

Irland är redan i den, för landet, ovanliga sitsen av att ha ett budgetöverskott, inte minst tack vare att man har bra skatteintäkter från de många företagen som valt att placera sina europeiska säten i landet.

Slag mot skatteparadis

Oxfams expert på EU-skatt Chaira Putaturo sa på tisdagen att domslutet är “ett slag mot EU:s skatteparadis och dess kärleksaffär med de globala företagen.”

ANNONS

“Beslutet får inte stå ensamt – det borde bli ett av flera stängda kryphål som låter stora företag ducka skatterna som de är skyldiga oss”, säger hon. “Det är dags att sätta stopp för dräneringen av välfärden.”

Läs även: Granskning: IMF sätter Ryssland under luppen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS